17.12.08

::YUHUUUU::

Yuhuuuuuuuuuu...aku dah balik opis dah ni. Td misi tanye nk MC ke tak. Malas lak aku amik mc. kang kemana lak aku nk tuju sementara nk tunggu laki aku balik keje. Aku tak bape nk larat. Duit pon takdo nk gi sopin2. Last2 aku mintak timeslip je. balik opis.
Masa kat spital tadi aku jumpa ngan GENG SEPENYAKIT aku, Ina. Dia ni duk kat Pahang. Tp disebabkan kat sana takde specialist, terpaksalah dia berulang alik ke sini. Dia ni sebaya gak ngan aku, 21 tahun. ehhhhh...31 tahun. Anak pon sama, 4 org. Tp tulah, dah nasibkan? kami ni sepenyakit lak. Bezanya aku takde SLE macam dia. Aritu doc aku suspect aku SLE. Rupa2nya tadi dah dapat result, aku takde SLE. Alhamdullilah. Aku sakit2 tulang + sendi sbb jangkitan kuman. lega gak aku. Mana taknye, banyak lak sakit kronik yg nk kene aku tanggung. Isk!!
Ina ni kan, penyakit dia ni dah tahap 4 dah. Tp relax sengal cam aku gak. tekejut gak aku tengok kelebaran bodi & muka dia yg giler kembang tu! Tp, aku memula dulu pon kembang camtu gak. Ya Allah, takleh nk kata macamana ropa aku. eh, kt blog aku sebelah ni ada kot gambar 'kembang' aku. Adoiiii...HUDUH tul. Tp, stat aku kuar wad aritu, doc tu pesan kat aku, bagi nk elakkan dari effect ubat tu (steroid), makan waktu subuh. tu yg aku sanggup telan ubat time pagi buta tu. kalau tak, muka aku berbulu (lebat kau! cm babun), pipi kembang, pewot buncit, kebas, krem..memacam lah! huh!
Td doc bgtau kt aku, mmg kebocoran kidney aku ni kronik. Buah pinggang aku dah 20% rosak. Kiranya kalau sebijik kidney tu dalam 1 per 5 la kerosakannya. Rosak disebabkan dari lobang tu. hrrmmmm...ni pon dia tambah ubat lagik. Ubat darah tinggi tu dia tinggikan dos. Bukan sbb aku ade darah tinggi. Just nk mengawal dan mengurangkan protein dalam kencing aku. Takpe, aku bedal je apa pon ubat yg doc kasi. mmg dah biasa makan 'sweets' tu. hihihi...
Masa gi langkawi aritu, ramai yg komen (komen ke komplen ha?) kt laki aku "kaman, aku tengok aizah tu cam tak sakit je?" "dia mmg camtu", jwb laki aku. he he he..tengok! dek kerana kegedikan aku yg terlampau ni tak menunjukkan yg aku sakit pon. So, pada sesiapa yg ade penyakit yg agak2 kronik tu, usahlah diiukutkan sangat penyakit tu. Keraskan jiwa anda. Kentalkan semangat! idup perlu diteruskan...chewah!

amik darah lagik! baru je minggu lepas amik..kering darah aku ni kang!
punye lah kembang si ina ni! kui kui kui...
(macamlah aku tak melaluinye..kahhhhh..aku lagi kembang dari dia tau!)

20 comments:

ZiE said...

memang kak ai seorg yg tabah. Chaiyok kak ai...

shimazahar said...

dah balik ko kak yer.. sekarang nie blog nie plak orang rajin terjah sebabnya kak green apple dah tak nak berblogging lagi..

heheheh tetiba lak kuar tajuk...
kesian ko kak ek.. bleh tak ceritakan macam mana akak leh dapat penyakit.. 'GAGAk GINJAL' nie... takut gak orang....

tapi kak tak semua orang leh tabah menghadapi penyakit cam ko nie kak... contoh cam orang nie.. Doc baru kata... orang mengandung luar rahim pun orang dah berjurai ayaq mata nie....

sememangnya ko seorang yang tabah menghadapi penyakit nie kak........ orang doakan semoga akak sihat seperti dulu.. dengan kuasa ALLAH S.W.T... amin...

noreen-bulan said...

kalo org tak tau...mmg tak sangka akk sakit...
cayok...cayok...
hidup kak ai....

lieya_latif said...

kak ai....pilu lieya....sian ko...dlm ko hepi2....gelinjang2...gelitis2...gediks2 rupenye ko sakit....kak sabar yeak kak....lieya doakan akak cepat2 sembuh....semoga Allah memberi kesihatan yg baik buat akak......

re: ko gile kak ...nak letak gambar mak2 mandi mande...tak sesuweiiiii...kalo ko nak gak...nanti aku rekemen ko kat mama juwie....kasi masuk majalah MANGGA...tapi kene seksi2 sikit...berkemban wajib!!! nampak lurah tetek pun wajib tau kak!!! takpe kan...ko kan seksi hak hak hak hak

ai said...

ZIE LADYBIRD,
caiyokkkkkkkkkkkkk

SHIMA,
ha????!!! betul ke dia takmo bloging lagi wei??? adusssssssss...DIALAH IDOLAKU..!
bila kau peknen luar rahim ni? ala..dah nasib badan, terima jelah. nak wat camne? bukannye senang leh ilang penyakit ni..kene kentalkan jugak tetek, eh..hati!

REEN BULAN,
aku mmg idup lagi ni reen. kahhhhhh

LIEYA CUTE,
dah nasib buah aku lieya...huhuhu..
eh, kalau ngan mangga, apa yg aku nk tayangkan? tetek aku besar ciput je ha..kahhhhhhh

Grow2g3th3r said...

setiap penyakit ada ubatnya.. tapi ubat yang paling mujarab terletak dalam diri sendiri kan.. .apa2pun.. aku ni sangat2lah salute/respect/tabik spring kat ko.... caiyok! caiyok! caiyok!...

Big Mamma Bukhari said...

b strong! u go girl! kuatkan semangat ok...

Big Mamma Bukhari said...

t baru abih tgk cerita dan gmbr u d langkawi.. baiknya hati boss u. bagus betul dia.. bt trip ajak staff2 g jalan mkn angin.. u pun seronok je t tgk. enjoy sefamily.. anak2 mesti happy kan jenjalan mcm nie..

ai said...

GROW,(sib bek bukan GRO)
betul ckp tulisan kau tu. kene kuat lawan. tp kuat2 aku pon, bila tak tahan sgt mmg aku menyerah diri g spital nu..hihihi..masuk ubat, baru sihat skit badan. Leh sambung mengedik balik! muahahahaha

T Tomey,
TQ T + kengkawan sbb mencaiyok caiyokkan aku :)

mmg sonok T, dan yg paling membuatkan aku sonok sbb pree! :P

nasz said...

kak ai, aku pon kagum ngn ketabahan ko tu kak. semoga ko terus tabah ye dalam menghadapi ujian Allah ni..

pearlEJ said...

SLE tu ape weh?? sori arr, aku tak reti sgt benda2 nihh...

lagi satu kan ai, mcm mana ko leh dpt tau yg ko ada penyakit nih ekk?? apa tanda2 dia??

Nur Syafawati said...

kak ai...alhamdulillah...ko x kena SLE tu..huhuhuhuh...suke aku dgr..tapi mcmane pun..ko kena teruskan mkn ubat yg doc kasi tu yerk..aku doakan ko cepat2 sembuh..leh jimba2 gilo2 mcm dolu2 kalo..whakkakak

~~ciklinn~~ said...

tabahnyer kak ai...iyerlah kan kak hidup perlu teruskan... apapoun linn doakan akak akan bertambah baik nyer...

ciannyer tiap harilah ni yer kena mkn 'sweet' tu

apapun maintain geletis tu yerk... hehhehe ko mmg cantiklah kak.... geramm aku nengoknyer..laki aku pun cakap takder gaya anak 4 woo

kasihatie said...

memang atie suspect betul la kak ai.sakit2 pun tetap sengal gak.ngeh..ngeh..ngeh...

ai said...

NA$,
Mekaceh atas kekagomam kau tu ye na$.. :P

EJ Vougi Vougi,
SLE tu apa yek? nanti aku buat 1 entry psl tu yek. hihihi..terasa cam doktor lak aku ni kang..

Mummy ILa said...

teruskan tabah mengahrungi dugaan ni. insyaALLAH ALLAH sentiasa memudahkan.
suspek ngan ko kak ai tembun celim..

Tink said...

mmg aku x sangka ko sakit..
kronik gak tu..
tabah betol muka ko ni...
doa aku moga kau terus sihat.. happy.. gedik.. seronok lah bace blog ko ni... happy je walau pun ko sakittt

KasiH said...

Walaupun ubat2 tu meng'bambam' kan...teruskan mkn ubat ye...chaiyok!!

ai said...

SYAPAK,
tulah..sib bek tak kene SLE tu. mampos aku nak tanggung banyak penyakit! (campor ngan sakit mental aku ni lagik..:P)

CIKLINN BUDAK SKOLAH,
hihihi.. ( O ) = kembang jubo aku yg dah tersedia kembang ni!

ATIE CHUMEL,
aku sememangnye sengal yg amat!

ILA DEBAB,
mekaseh...aminnnnn

TINK TONK,
hihihi...baca jelah kalau sonok. aku suke!

helena's said...

hehehe..kagum tul sy..sangat kental la ini tuan punye blog.sy suke!!kehkeh

klik klik (^_^)