14.1.09

::MEE SOP SEMPOI::

Smalam aku x tau nk msk apa. Lelagi nasik, lelagik nasik..makin kembang dh pipi aku ni. Last2 aku masak je mee sup. Alahh..giler punye simple! So, bagi kowang yg kesuntukan masa / malas tp kebulur..leh le try masak mee sop sempoi ni.

Bahan2 dan cara nk masak:


sayur + fishball + fishcake


tumis bawang putih + merah yg ditumbuk pehtu masukkan air + skit stok ayam + garam

stok ayam ni mmg sentiasa ade dlm esbok aku..sedap!

celor mee
(kat piuk lain.kang kembang lak mee kau. kalau nk makan trus boleh je campor dlm sup)

dah mendidih sup tadi, campakkan semua sayur + fishball tadi
cam biasa la, aku mana leh telan benda2 yg tak pedas.
sos menceler jubo : cili api + belacan skit + kicap manis
dah siap!! giler punye senang. tp sedap nk mampos.
aku mmg masak apa pon sedap. tu bukan kata aku, laki aku yg kata.
harap maklum

28 comments:

Rafizah Nordin said...

HA!!! KAU NAK TULIS APA TU???!!!

suker ati akulah aku nak tulis ape?ko yg sediakan ruangan ni soh tulis kan?? kahhhhh

ye la...klu bkn laki puji sape lg nak puji.udahnye ko masak tuk anak dan laki ko kan...?kang mogok tak masak plak.heeeee

aTan and JuLies @ aYu said...

sedapnyer kak ai...
da la den tgh posa nie... sabo... sabo...

shimazahar said...

kak...
sama aarr.. orang semalam pun buat Beehoon soup... malas gila orang nak masak nasi.. lagi pun beras dekat rumah tu dah tak berapa nak ado... hhhhheeeehhehehe.. lagi pun tgh dalam usaha nak menguruskan anak bujang orang tu....

p/s:.. kak pandai ko kan kak... terus tunjuk cara nak masak mee tu camano.. sebab ko takut orang mintak resepi kan.. hahahahaha... cayalah kak.... hhahahhaaa

fahmi latiff said...

resipi terbongkar....
ramai kaum ibu ambik nanti dr kak ai sebab diaorang nak laki dia kata dia pandai masak...:)walaupun biasanya masak kat kedai tomyam..:)

lieya_latif said...

KAK, terliur anak tekak aku tgk mee ko ni kak...same la kak, stok ayam tu mmg sentiase ade dlm peti ais, goreng mee ke goreng sayur ke aku campak gak sesudu stok tu hi hi hihihi

ko ni mmg rajin kak.....

~~ciklinn~~ said...

oklah kak..asal laki kita kata sedap mmg sedaplah.. sbb tekak diorg pun yg kita nak sumbatkan...

linn pun ado stok tu.....senangkan...

nampak simple n sedap...meehon sup tu.. mintak skeet....

KasiH said...

w/pon sempoi...sedap npknya tu...

ai said...

FIZA besenku,
soka ati kau la nk tulis apa pon! kau pedulik hapa??? ;P
tulah kan? kang aku tak masak kang, naya jerk! keh keh

AYU bini dak atan,
takpe, jilat je dulu screen komputer kau tu dulu..ngeh ngeh

SHIMA bini zahar,
yelah...kang sume sibok nanye..baik aku tunjuk skali resipi org malas nk masak tu..keh keh..senang!

FAHMI kembo norman KRU,
saje aku bongkarkan fahmi ooii..nk bg kengkawan seangkatan aku senang masak bila balik keje..simple je!

LIEYA chumel cam anak dara,
mmg wajib ade benda tu kan lieya? goreng sayur semata pon leh jadik sedap. ;P
wei, sbb aku malas la aku masak camtu. rajin mendenye...

CIKLINN budak skolah,
ha! kau pon ade gak ye? senangkan? sume jadik sedap. tambah skit je. best!

KASIH kekasihku,
bukan takat nampak sedap, mmg sedap la wei! keh keh..harus UP

elly said...

mee kuning ke ko pkai spagheti tu kak?

Tink said...

peh gebu tol fishball ko tu!!!

noreen-bulan said...

terliur tgk mee sop kak ai nie..
nak2 dia pun fishball...

viruspadu said...

mcm best jer
nak try gak la nanti hiks

ai said...

SUELLY chumel lotey,
mee kuning la..anak2 aku tak suka spageti pon.

REEN bulan,
fishcake tu yg sedap wei..kenyal + lazat woo.. ;P

VP bunting,
mmg best..nak2 time tekak tak bape nk selera makan. kau hirup sup ni pon dah ok. simple lak tu..try la wei ;)

kasihatie said...

uish....memang sonang nak mampus la.tetiba jer jadi lapar.lenkali kalau ader resepi yg senang2 lagi jangan lupa tayang ok.ngeh..ngeh..

Anonymous. said...

Fuihh terliur gila tengok especially yang ada fishball terapung2 tu pergghhhhhhh layannn

ai said...

ATIE yg baru pecah dara,
mmg biasa pon aku tayang masakan simple2 je pon. akan aku kongsi resepi malas masak tu ngan kowang. ;P

FAIDA yg berotak,
mmg pon..tang fishball tu le yg mantap tu! sedappppp...

eLYies said...

huwaaaaaaaaa..nak sikit...sedapnyaaaaaaaaa

MUMMY ILA said...

laki aku pun cakap camtu kakai..
"awak masak apa pun sedap"..
kembang jubo pepek aku.. kahh

tp aku suka mee ko ni. aku suka simple2 cam ni. nak2 mood MALAS aku datang ..haha

ai said...

YIES apom,
alahai..siannye mak buyong ni..

ILA debab,
mmg laki kene puji bini la kan? kang mogok takmo masak lak. keh keh

Nur Syafawati said...

a ah..suke ati aku la nak tulis aper!!kahhhhhhhh..kak ai...sesungguhnyer aku tau..mmg ko pandai masak..x dinafikan lagi!!!hmm..tapi kami2 x rase masakan ko lagi la mek!!!bile nyer???1 feb ok ??

ai said...

SYAPAk,
kau jangan nk mengarut kata x penah rasa aku masak!! yg aritu aku angkut kuah kacang kt umah kau tu mendenye??

huhuhu..tp skang ni tangan aku dah berkutil2. lalu ke kowang nk makan apap aku masak? aku carik bende yg beli siap jelah..(alasan yg sangat kukuh) ;P

Eda said...

menceler jubo ke melecet jubo?? aku paling suke bab2 melecetkan jubo ngan kicap cili tu..perghhh ..aku malas tapi dlm peti ais tak cukup brg2 nak buat mee sup ni cemana tuh...jawapnya megg je la..haha

ai said...

EDA memek,
sama jelah tu..menceler sampai melecetkan jubo..sedapppp!

.K.I.T.E. .P.U.N.Y.A. said...

salam...

mee sup sempoi..
tapi sedap tu...
kalu makan mesti nak lagi kan

haniazrul said...

kak intan,
sbb tgk entry akak ni, trus saye ajak hubby gi giant sbb nk bli stok ayam...leh mintk commission sket kt maggie ni..cayalah kak!

ai said...

KP,
mmg pon..sedap je hirup sup tu..slluurrppp

HANI bini penembak,
keh keh..dasyat kau ye! tp mmg best la ade stok ni. masak apa pon jadik sedap. takyah letak bebanyak..sikit pon dah ok.
~megi, sila bayar komisyen saya!! ;P

Zanna_MamaBatrice said...

perg kak....even simple tapi bila nengok sambal kicap ko tu kak
meleleh air liur nie tau...

pasnie, zana try buat arr...coz' simple banget...and sesuai ngan aku yg malas masak nie...he he he

mee soup tunggu kedatangan mulut ku yerk...

ai said...

ZANA mama batrice,
masak zana...masak!! keh keh

klik klik (^_^)