29.10.09

::BUAH AKU::

GEGULA yg aku baru dpt smalam.
ni stok 2 bulan punye.

daily taken

ade plak ubat tambahan!!
demam + selsema + batok

yelah, aku ni bukan bleh makan ubat sembarangan.
penah ada 1 hari tu aku batok teruk. aku gi la klinik biasa kt umah aku. Mmg aku ni wajib la kene tunjuk buku sakit aku kt memana doc yg aku jumpa. So that, dowang tau la uabt apa yg sesuai utk aku. Bila dia dpt tau aku ada igA je trus dia ckp tak brani nk kasi aku ubat batok. Sampai aku ugut la doc tu. Kalau dia x kasi, aku beli kt kedai biasa je. Yg cap ibu dan anak ke..yg cap kelapa laut africa tu ke. Ha kau! baru dia bagi. Tu pon ubat isap je dia brani. huh! payah tul!

ni lah dia buku yg aku sentiasa bawak kehulu kehilir.
dah naik lemau!

result smalam.
Protein tu tetap tinggi lagi.

Aritu Doc Farid ada ckp, kalau protein aku still 4+, dia nk buat pre-dialisis. Sib bek la turun skit. Kalu tak, tak kose aku nk bertebok2 pewot la..tangan la bagai! hish! Ni pon smalam aku dpt doc lelaki cina. Pestime jumpa dia. Dia pon tanye aku still kerja lagi ke tak. Of course la keje doktor oiii! kang mau kebulur anak branak! kalau gaji laki aku besar takpe la bleh aku dok umah belek buah pinggang aku ni. Dia pon ckp smalam, kidney aku tak bape 'cantek'. So, kene take a good care (tetiba je aku ckp omputih). Dia ada remind aku yg aku dah tak boleh beranak. yelah doc, aku dah tau tu. isk! Yg demam aku ni pon mmg aku akan tempoh sepanjang umur aku. Kejap2 demam, kejap tak sehat. Sememangnya aku camni. Ni sume sbb sistem imun badan aku yg sangat2 lemah. Antibodi aku jadi lemah + jahat. Dia takkan jaga badan aku, sebaliknya dia akan serang balik semua organ2 penting aku. Cam hati, jantong, mata. haihhhhhhhhh...JAHAT betol la kau! Doc ckp aku ada simptom2 SLE. Lupus tulang tu. Tp bila wat details blood test takde plak. So, mmg kompom la antibodi aku dah mkn sel2 badan aku sendiri. Aku ni kan kidney bocor. So, blood circulation & protein akan keluar. Dia tak pegi ke organ2 penting aku. Takde penapis cam kowang. Paham tak? Aku ni bukan sakit buah pinggang yg sentiasa kene cuci tu. Dowang tu penyakit kegagalan fungsi buah pinggang. Kadang kidney dowang mengecut, kadang membengkak. Ha, aku pon ada gak mkn ubat utk halang kidney aku dari membengkak.

Penyakit aku ni doc ckp dlm beberapa tahun lagi (anggaran kurang dari 10thn) kene tukar buah pinggang. Apa kowang ingat senang2 ke nk tukar2 tu. Tak kose aku aihh! Lantak pi la. kihkih..makan jelah ubat.

Doc ckp mmg sakit ni
tak mungkin boleh sembuh. Tp aku makan ubat2 aku ni utk MELAMBATkan proses rosak tu je. Apa-apa pon sume ni bergantung pada takdir Allah. Dah Tuhan tentukan takdir aku camni, aku terima jelah. huhuhuhu....

So, pada sesapa yg berhajat nk kasi aku buah kowang tu, bleh kontek aku ye. Apa2 buah pon ok. Aku terima. kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh





21 comments:

nome said...

aku nak ko sentiasa sehat kak ai...rajin2 mkn ubat k...

Ryn said...

semoga sehat senantiasa..aku doakan yg terbaek utk ko..aminn~~

jgn skip2 ubat..

pearl'E.J said...

aku doakan agar ko sihat2 sentiasa naa... aminnn..

mummymujid said...

K.AI MUMMYMUJID AKN SALLU DOAKAN K.AI SEHAT...MUMMYMUJI AMAT SAYANGKAN K.AI N FAMILY...

ayoi said...

nak sikit gule2 bleh

ai said...

MACEH KENGKAWAN SUME! AILEBIU ALL SO MUCHIE MUCHIE.. muahhh!

AYOI, KAU TELAN UBAT KUAT KAU TU UDAH! HUH! :P

POSH76 said...

hang ni sakit2 pun active blogging..wa salute lu ler

aku pun doakan ko cepat sembuh...jgn tifu makan obat taw...

iza iziana hasan said...

mudah mudahan sehat sentiasa.....

MAS said...

kak ai..semoga sihat sentiasa..rajin2 makan ubat..DOAKAN YG TERBAIK UTK AKAK SEKELUARGA..AMIN..

cerpelai said...

Gua bersimpati tapi gua tetap nak simpan buah pinggang gua buat kenang-kenangan di musim nan lalu bersama dedaunan yang mengulik diusap sang bayu...

MUMMY ILA said...

aku doakan ko sentiasa sihat & kuat

fazilzura said...

KAK MONtot ku...

aduyaii sebeban gule2 ko yek... x pe la kak , semoga "sakit" mu tu akan lammmmmmmbatttt smp.. bior umur 90thn kang baru dia dtg ke kan .. now suh dia g jauh2 dulu yekk..

rajin2 makan gule2 mu tu tauuu..

(daku dulu pun ubt melambak2 gitu, but daku ni maleh nak telan.. biaq pi ler)..

Shida said...

kak ai,shida ni silent reader blog kak..huhuhu..rajin2 mkn ubat,insyaallah semuanyer selamat..ske baca citer kat blog kak..

Eye_nee said...

Jgn Amik lewa Ai...4 org permata hati ko tu perlukan ko...Mkn ubat... jgn mengelat...

ai said...

POSH,
BLOG NI LA YG BUAT HIBURAN UTK AKU. MAKANYA, HARUSLA AKU SENTIASA HAPDET. :P

IZA + MAS + ILA,
MEKASEH BUCHUKKKK :)

CERPELAI,
KAU NI KAN...KUDUKUT BETOI! ELEH, SIMPAN LA BUAH PINGGANG KAU TU. HUH! :P

JUB,
APESAL KAU X MAKAN? GATAI KAU KAN? ekekekeke...

SHIDA,
MEKASEH...AILEBIU LA! :)

ai said...

EYE_NEE,
SEBAB DOWANG LA AKU KUAT SEMANGAT..HUHUHU..MACEH YANG :)

zaini & nana said...

ai!

meh ajak ramai2 jadi penderma organ..

aku dah lama sign jadi penderma organ..

Nak tolong orang2 istimewa cam ko..

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

semoga akak sihat sentiasa..AMIN..

buahku xsesuaiiiiiiiiiii nak kasi ko kak..hhahhahaha

Warisan Batek Klasik said...

salam...saya cuma nak syorkan penggunaan produk 4life (transfer factor) in case u belum pernah cuba....sbb setahu saya transfer factor tu meningkatkan imun sistem u sehingga 400%..ramai dah yang lumpuh, kanser tahap 4 menunjukkan tahap sembuh yang menakjubkan..cuba laa try n find out dari maner2 stokist nearby...harap u akan sembuh sepenuhnya dengan izin Allah....Amin...

Marina Monroe said...

Salam ai, lah muda2 ai dah sakit yg serius, auntie doa kan ai kuat dan sihat..di samping menanggung sakit tuh seumur hidup..Tabah ruper nya ai, Selamat berjuang dengan kehidupan..

ai said...

NIZAM,
WAHHHHHHHH!! AKU NK COP BUAH PINGGANG KAU LA. ekekekekeke..
BAGUS LA KAU. SANGAT2 PRIHATIN NGAN ORG2 CAM AKU NI. SEMOGA DIBALAS BAIK DI DUNIA & AKHIRAT. :)

PURPLE,
ALAAAA....KAU KUDUKUT! :P

WARISAN BATEK,
MEKASEH BEBANYAK KASI INFO & ATAS DOA TU. THANKS A LOT MY FREN :)

AUNTIE NANI,
NAK BUAT CAMNE AUNTIE. DAH DITENTUKAN TUHAN NASEB AI CAMNI. YG PENTING SEMANGAT KITA KENE KUAT. KITA SESAMA BERJUANG DLM IDOP NI YE AUNTIE..THANKS. LEBIU :)

klik klik (^_^)