26.10.09

::RESIPI KEK KUKUS CEKLAT ALA AI SEBEL::

AYOYOOOOOOOO!! MANYAKKKK SIDAP!

Sape yg nk try wat kek kukus simple cam wat cekodok ni, meh aku kasi kowang resipi. Balik keje ni pon bleh buat. Wei, kowang giler nk suh aku niaga buat kek kukus ni? Mampos mati keras aku. ekekekeke..sume nk dikejar. Eh, tp kalau ada org order, boleh je. Sape yg nk order??? mariiiiiii! eleh, kowang tengok resipi senang ni pon bleh je wat sendiri. Aku ni tak boleh nk wat kek bakar. Bukannye sbb takde ketuhar. Ada. Tp aku takde mixer. Mixer yg penah aku pinjam kat si ema tu pon dah jahanam aku kejekan. Buat kek kukus ni mudah ... balun pakai tangan je. (soh laki) :P


BAHAN-BAHAN

(kalau nk wat byk, gandakan je adunan ni)

2 cawan tepong blue key


1 cawan gula halus


1 cawan susu pekat manis


1 cawan milo


1 cwn serbuk koko


1 cawan minyak masak


1 cawan air panas


1 sudu kecik soda bikarbinat (ayak skit ye)


1 sudu kecik esen vanilla


4 bijik telo laki (kalau tak cukup, pakai telo ayam)


1 set piuk kukus. (kalau yg ni takde, takyah buat!) - berlagak di situ
:P


CARA-CARA


(sila panaskan pengukus kowang)


1. Gaul telo + gula smp kembang


2. Masukkan esen vanila + minyak + susu + gula halus - kacau rata


3. Masukkan sebuk koko + milo (bleh amik sudu, ratah skit milo)

4. Masuk plak topong gomak + soda bikarbonat - kacau


5. Dah rata, masukkan plak air panas - kacau jugak


6. Lapik kertas minyak kat loyang, tuang je adunan kek kt dlm tu.


7. Dah bleh kukus. Dlm lebih kurang 40mnt, try cocok kek tu ngan garfu. Nk pakai jari pon bleh gak. Kalau tak melekat adunan tu, maknya kek kowang tu dh masak)



Ni plak cara nk wat choc fudge paling simple dlm donia.


Camporkan serbuk coco (aku guna vanhouten) + esen vanila + susu pekat manis + buttercup. Wat double boil. Kacau. Kalau nk pekat, campak tepong jagung yg dah kacau ngan air). Siap.


12 comments:

T.u.Y.a said...

denga pantans Tuya nyalin kak..
wajibghunnah mencoba resepi yang super lazattt nampaknye..
tenkiu..

ai said...

SENANG JE KAN TUYA? CAM NK WAT CEKODOK...TP BERMODAL SKIT LE.. HIHI

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wow mabeles weh...hari sabtu nie ko ada kat umah x kak..nak g terjah nie..wkakakakkakakakaka

ai said...

PURPLE,
KAU BUAT SENDIRI KEK TU! kahhhhhhh

nome said...

yg aku x tahan tu...nak curik telor laki...kahhhhhhhhh...camno tu ek? gamak kah aku?...kahhhhhhhhh

ai said...

NOME,
KALAU X TERGAMAK, PAKAI JELAH TELO AYAM. KANG KAU GAK YG MERANA! kahhh

MAS said...

wajib disalin resepinyer kak ai..fuhla menjadi kek daku..

ai said...

MAS,
FUH FUHHHHH!

mamashasha said...

mmg marvelesssssssssssss.....

emma said...

wahhh kena try nih k.ai..nmpak cam sonang jeh..
arituh da penah try wat kek kukus..tp jd cekodok,,huahuahua

aj-saudagar-butik-cintaaliahgallery said...

sedap ooooo ini bende....huhuhuhu
nyum nyum nyum nyum

ai said...

MAMASHASHA,
MMG MARVELOSSSSSS. BLK NI NAK NGAP LAGI. ekekekeke

EMMA,
KAU TRY IKOT RESIPI AKU NI PLAK. INSYAALLAH TAK JD CEKODOK. PALING TEROK PON JD BINGKA! kahhhh

AJ,
KAN AJ KANNNNNNNNNNNNNNN

klik klik (^_^)