8.10.09

::MAK oh MAK::

Aku balik keje smalam mak dah ada kat umah aku. Dia smp pepagi dari umah Iena. Kiranya aku tinggalkan jelah kunci kat luar tu..Sib bek la mak aku ada kat umah mlm tadi. Aku anak branak balik umah dulu sbb laki aku kene pi hantar ayam ikan kat pengkalan hulu nu. Makanya lambat le dia sampai. Ntah malang mana yg takde bau, bleh plak tayar lori tu pecah plak kat Tanjung Malim. Nak kene guna duit la sbb towing tarik. Masa tu laki aku x xukup $ nk bayo. $ yg ade pon nk bayar tol. Aku boleh je transfer $ msk bank dia. Tp masalahnye CPU aku plak kat dlm kete sbb mintak tlg sam tepek anti virus kat pc aku tu. Udahnye harus la aku turun ke kete angkut CPU naik atas. Nak transfer $ punye pasal. Yelah, mcm malas plak aku nk kuar gi bank sbb kang asik le kuar masuk. Kan nnt aku nk kuar gak gi batu kep amik dia kt tmpt keje tu. Dah selamat aku transfer $ bagai, aku baring le kejap sementara nk tgg laki aku call suh bertolak amik dia kat batu kep tu. Kowang bayangkan la kalau time tu aku sorang. Mana nk urus anak lagi..haih. Dah le laki aku smp kat sini dlm kul 10mlm. huhuhu...Sib bek la mak aku ade.

Ni pagi ni plak Biah sibok nk gi round the world. Nak tunggu Along blk skolah. Nak gi tgk umah kosong abg long aku kat fasa 1 tu le..(tmn tun teja gak..), nk gi pekan rawang la..nak gi Nakhoda la. Tp cam tak jadi kot sbb aku riso plak. Kan aritu masok berita ckp ada indon nk rancang serang mesia 8hb ni. Isk. Mana la nk tau kan..bukan nk prasangka burok ke apa. Org dia ramai kat sini. Kot2 la ada yg nk mengamok bagai. huhuhu...riso gak wei! Bia aku bagitau dia ada ura2 ckp indon nk ngamok, dia pon takot gak. Tp mungkin dia kuar takat area umah aku tu jelah. Gi umah kosong abg long tu. Sbb bukannye jauh pon. Insyaallah, elakkan la dari benda2 burok ni. Isk..gerun gak ooo...

Ni kang, harus la aku keep calling Biah ni. Elok la dia skang dah ada enpon. Senang nk contact. Tp yg lawak tu smalam, gigih plak dia turun gi carik public phone nk tepon jenjiran dia kt melaka tu. Dia x ingat plak nk buat phone call camne. Dah le time tu Along lom balik skolah lagi. Yg paling x bleh blah tu bila lepas dia cerita ngan aku yg dia gigih g carik public phone kat bawah, aku ckp "mak oiiiiiiiiii...apa payah na siap gi turun plak? kat umah ni kan ada tepon? kat komputer tu ape bendanye tu?" kahhhhhhhhhhhhh....alahai. Sian tul la biah ni. Dia langsung x henggat kat umah aku ada tepon. ngeeeeeeeeeeeee....

Dah le tu mak. Harini rehat jelah. X yah masak dah. Lauk smalam pon byk lagi tu....tp bukannye leh caye sgt ngan mak ni. Dia bukan spesis yg bleh nk duduk diam. Harus la dia carik gak keje2 umah yg dia bleh buat..haih..


mak aku yg memula tu nk soh ely duk ngan dia kt umah.
tp bila dia ingat nk jenjalan kt umah kosong abg long tu trus tak jadi.
sbb mana plak dia larat nk bawak budak gomok ni.
kang tetiba je dia mintak dokong, harus mak aku pitam!

"babaiiiiiiiiiii"

"babai nenek"

pagi ni lewat skit kuar umah.
saje jelah. dah le mlm tadi laki aku lewat sampai sini kan?
harus la bangun pon agak lewat jugak.




7 comments:

FaizAmYAirieL said...

wahh agak rajin jgk mak ko beraktiviti ye kak ai..bagus lee kurang skit sedih die kan? ekeke..rajin die nak call org2 kg kan? mesti jiran2 die pon rindu bangat kat mak ko kan..ehehee

el said...

heheheh lawak2...g tepon member2 kat kpg tu..kahhhhhh..harus beli hp satu kat mak biah..kahhh

ai said...

EL, MMG DAH ADA ENPON PON. TP DIA LUPA CARA NK GUNA. :P

eiza in the house.. said...

kak cm ne la mak ko tak nampak tepon kat umah ko tu..lain kali sidai la tinggi skit..huhu

-tingat masa mak memula pkai hp..tak reti..taunya jwp jerk..mmg kelakar abis..:)

suhida said...

kak ai,ha ah ek mmg ada dgr pasal indon na ngamuk hari ni..takut gak.tp mcm senyap jek.ish..ntah apa2 ntah dorg tu.

♥ Eda ♥ said...

amboi bumbung kete leh bukak2..kelasssssss

elly @ suely said...

mak akk duk umah akk ker? cian kan... mst dia sunyi kat umah melaka tu, dah x de kawan... mak aku dulu, pas arwah abah pergi... lmah semangat gak dia... tinggal sorg kat umah, anak2 sekolah... slalu sakit... last2 bawak duk ngan nenek aku yg kebetulan gak duk sorang... emmm x pe lah, kite anak2 yg ade ni... jgn lupe tanggungjawab pada ibu bapa yg masih ada...

klik klik (^_^)