30.10.09

::BER'MC' DI RUMAH::

15 PENGOMEN


Harini aku MC lagik. Badan tak bape sihat. Kul 3 pg tadi aku terjaga sbb BB kejut. Dia tercirit dalm suar. Elok aku bangun tu trus pitam! Ya Allah..tak penah jadi camni tau. Stat dari tu trus rasa x selesa. Baring pon boleh rasa nk pitam jugak. Kowang bayangkan la, kaki & tangan aku sampai jadi kecut lebam! membiru. Muka aku pucat lesi. Kaman dah cuak. Mmg dia nk angkut aku gi Spital. Tp aku ckp takpe. Boleh tahan lagi. Tunggu gi klinik $1 tu je. So, aku bertahan jelah. pegi tadi doc cek darah. Darah aku ok, tak kurang. Tp Platlet darah aku tinggi. Masa kt klinik td badan aku dah ok skit. Idak le pitam memanjang. So, td doc kasi vitamin zat besi tu & paracetamol sbb ubat2 lain aku dah ada. Ni aku dah ada kt umah. Jap lagi nk baring. Tak larat dah badan aku ni. Lembik! huhuhu...


::YEAY! DAPAT HADIAH!::

12 PENGOMEN
KOWANG ingat lagi tak aritu aku ada masuk Happy Family Contest anjuran blog IEDA?
Ekekekeke...kali ni pon aku jadi juara!
YEAHUUUUUUUUUUUUU!!!

Ni namanya rezeki anak2. Aritu menang tiket Sunway Lagoon.
Kali ni apa plak ye?


dapat semalam kat opis.
bangun je tido tgk ada benda ni kt atas meja.
trus hepi2..ekekekekeke

(ye kengkawan, aku masuk opis pon banyak tido je.
kuat tol la ubat batok + selsema tu. ngantok giler babun!)

sayang tol la!
aku tergunting plak kad comel ni..
rakus sgt masa nk bukak.
Gelojoh tol aku!

cutenye!!

apa dlm itu kota merah?
jeng jeng jengggggggg

WOW!!!
Jam tangannnnnnnnnn!
yeahuuuuuuuuuuuu...

Maceh Ieda!!!
Lepas ni buat lagi tau..leh aku bolot hadiah lagi.

muahahahahahahaha





29.10.09

::USTAZAH YG NAKAL::

14 PENGOMEN
jom posing-posing!

peace!

ely + bb yg notty

pose lagik!

comeinyeeeee ini budak pakai tudung!
pandai plak dia skang ni nk gi nursery mintak pakai tudung.

ekekekeke...cute tol. anak sapa la ni?
:P




::BUAH AKU::

21 PENGOMEN
GEGULA yg aku baru dpt smalam.
ni stok 2 bulan punye.

daily taken

ade plak ubat tambahan!!
demam + selsema + batok

yelah, aku ni bukan bleh makan ubat sembarangan.
penah ada 1 hari tu aku batok teruk. aku gi la klinik biasa kt umah aku. Mmg aku ni wajib la kene tunjuk buku sakit aku kt memana doc yg aku jumpa. So that, dowang tau la uabt apa yg sesuai utk aku. Bila dia dpt tau aku ada igA je trus dia ckp tak brani nk kasi aku ubat batok. Sampai aku ugut la doc tu. Kalau dia x kasi, aku beli kt kedai biasa je. Yg cap ibu dan anak ke..yg cap kelapa laut africa tu ke. Ha kau! baru dia bagi. Tu pon ubat isap je dia brani. huh! payah tul!

ni lah dia buku yg aku sentiasa bawak kehulu kehilir.
dah naik lemau!

result smalam.
Protein tu tetap tinggi lagi.

Aritu Doc Farid ada ckp, kalau protein aku still 4+, dia nk buat pre-dialisis. Sib bek la turun skit. Kalu tak, tak kose aku nk bertebok2 pewot la..tangan la bagai! hish! Ni pon smalam aku dpt doc lelaki cina. Pestime jumpa dia. Dia pon tanye aku still kerja lagi ke tak. Of course la keje doktor oiii! kang mau kebulur anak branak! kalau gaji laki aku besar takpe la bleh aku dok umah belek buah pinggang aku ni. Dia pon ckp smalam, kidney aku tak bape 'cantek'. So, kene take a good care (tetiba je aku ckp omputih). Dia ada remind aku yg aku dah tak boleh beranak. yelah doc, aku dah tau tu. isk! Yg demam aku ni pon mmg aku akan tempoh sepanjang umur aku. Kejap2 demam, kejap tak sehat. Sememangnya aku camni. Ni sume sbb sistem imun badan aku yg sangat2 lemah. Antibodi aku jadi lemah + jahat. Dia takkan jaga badan aku, sebaliknya dia akan serang balik semua organ2 penting aku. Cam hati, jantong, mata. haihhhhhhhhh...JAHAT betol la kau! Doc ckp aku ada simptom2 SLE. Lupus tulang tu. Tp bila wat details blood test takde plak. So, mmg kompom la antibodi aku dah mkn sel2 badan aku sendiri. Aku ni kan kidney bocor. So, blood circulation & protein akan keluar. Dia tak pegi ke organ2 penting aku. Takde penapis cam kowang. Paham tak? Aku ni bukan sakit buah pinggang yg sentiasa kene cuci tu. Dowang tu penyakit kegagalan fungsi buah pinggang. Kadang kidney dowang mengecut, kadang membengkak. Ha, aku pon ada gak mkn ubat utk halang kidney aku dari membengkak.

Penyakit aku ni doc ckp dlm beberapa tahun lagi (anggaran kurang dari 10thn) kene tukar buah pinggang. Apa kowang ingat senang2 ke nk tukar2 tu. Tak kose aku aihh! Lantak pi la. kihkih..makan jelah ubat.

Doc ckp mmg sakit ni
tak mungkin boleh sembuh. Tp aku makan ubat2 aku ni utk MELAMBATkan proses rosak tu je. Apa-apa pon sume ni bergantung pada takdir Allah. Dah Tuhan tentukan takdir aku camni, aku terima jelah. huhuhuhu....

So, pada sesapa yg berhajat nk kasi aku buah kowang tu, bleh kontek aku ye. Apa2 buah pon ok. Aku terima. kahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh





28.10.09

::BUAH::

14 PENGOMEN


SAYANGILAH BUAH DADA PINGGANG ANDA!




::PALING NIKMAT::

15 PENGOMEN
BILA BADAN TAK SEHAT,
MINATANG NI LER YG PALING NIKMAT DIMAKAN!!


eh kowang! harini aku ada dating ngan doktor2 kat spital. dah lama aku tak gi dating dowang. harap2 sume ok la. tengok la camne. kalau aku malas masuk opis, aku amik mc. kalau rajin..aku amik time slip jelah. ekekekekeke...




27.10.09

::DAH MATI!::

18 PENGOMEN
Sib bek la mlm tadi laki aku teringat nk tgk lesen kete aku.
Rupanya dah seminggu aku bawak kete takde lesen kau!
(dh la bawak kete cam haram! berlagak! :P)
rupanya lesen pon dah mampos!
isk..mekaseh ye bang. Sib bek dia teringat.
Kalau jadi apa2 masa drive, susah la kalau lesen mati..

td laki aku tolong renewkan lesen aku ni..

melayang RM32!!!
len kali kene wat utk 5 tahun trus.
abis criter!


Kalu kowang nk tau, masuk tahun ni dah 13 tahun aku BERlesen.
dah lama kan? sib bek la aku dah amik dari dulu.
Skang ni apa2 benda pon
makin mahal & payah...





::TERANGKAT BONTOT::

19 PENGOMEN

TERINGIN
sangat nk makan sardin cili api. So, blk smalam aku pon masak la. Biasanya aku ni malas nk masak time hari keje. Abis2 pon kalau aku masak, grg ayam segera / telo je. Selalu beli je nasik goreng ke..nasik ayam ke..nasik lemak ke. Kengkadang je masak megi. Sbb tekak anak2 aku nk makan nasik jugak. Budak Nasik org panggil
:P

sambal sardin yg bikin sentap napsu makan aku!
peboh nasik sepinggan licin lecat!

resipi? cili api + bwg putih + bwg merah + blacan (tumbok) + sardin tin
tumis bahan tumbok smp pecah minyak + masukkan sardin + masuk garam & ajino. Siap!

telo mata double utk aku

ulam belen kenduri kt umah Biah

rezeki...lauk ema kasi.
rangup sedap ooo!

kopok ni pon ema kasi.
utk ely sebenornya,
tp mak pak dia yg belasah!






::SELAKBURIT BESTDAY::

14 PENGOMEN
2 org dak kecik ely + fawza sedap tido time
umah mak gamat ngan sore kami!

kek utk Dillah

kek utk AJ + Ayoi (si twin)

dah kebetulan berkumpol nk wat tahlil, kita selakburit skali bestday dowang2 ni..kiranya cam 2 in 1 konsep la..kui kui kui

AJ, kalu kau nk hadiah, kau ciom dulu bontot aku!

hadiah utk Dillah
macam2 ooo ada kt dlm tu.
bebudak tu ckp mcm poket doraemon plak! hihihi

the bebudak bestday

haidah2 yg berjaya dikompol

eppy bestdayyyyyyyy tooo uuuuuuuuuuuu..
lalalalalalalalalalaaaaaaa

wow! grand sungguh kek kowang!
kagom mak! uhuk..

itu budak aiman sgt kepochi.
geram aku!

the twin

muahhhhhhhhhhh

hadiah pemberian dari abg long.
pasu bunga mak!
kahhhhhhhhhhhhhhhhhh

sampai juling bijik mata kau dapat hadiah juta-juta tu ye ayoi...isk

muka hepi dpt hadiah

va va va..
set gi keje oooo.
maskulin la kowang lepas ni!
muahahahahahaha

muka vangga berlagak dpt hadiah. huh!

wow! encemmmmmmmmmm!

Dillah yg sronok dpt hadiah dari aunties & uncles

upacara mengoyak pembalot spongebob!

Ya Allah! tamak sungguh la Biah ni..
sempat lagi tangan tu korek pinggan abg long.
keh keh

kebulor sungguh nampak gayanya ni...

ok...standby..action!!

budak ni jgn ckp la..makannn...makannnn

mak aiiiihh!
sib bek tak roboh meja pendek mak tu!
kebulor benor!
keh keh

makan x hengat bini kau ye kaman!

mak yg dh x pandang kiri kanan

mine!
sume sedap-sedap belaka...

Dillah...kasi ely pinjam jap ye..

erk..haya dah mcm nk buat rete plak aih..

relax2 makan buah mata kucing plak..



terbongkang!

klik klik (^_^)

 

My Life as a Mother and Wife Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei