24.2.09

::ANAK DARA::


Aritu masa aku tgh baring2 dlm bilik, nampak le Along kat luar tgh berangan. Tetiba aku rasa lain macam. Sampai kembang2 bulu roma aku. Ish..camne aku nk cakap yek? herrmmm..

Bila aku ternampak Along dari celah pintu bilik aku tu, aku cam x percaya itu anak aku tau. Along ni dah mcm anak dara! Ya Allah! Anak aku ke tu? Skang ni pon banyak dah baju yang kami boleh share pakai. Kitaorg leh borak pasal artis la..dah macam geng aku kt umah tu. Dah le nk sama tinggi ngan aku. Itu pon laki aku yg perasan masa kitaorg sesama ade kt dapor. Eh! yelah..dah nk sama tinggi aku ngan dia! Dia ni mmg leh jadi geng aku. Tp selalu gak jadik musuh aku! kahhhhhhh..kowang jgn tak caye, sbb mikropon pon aku leh gaduh ngan dia tau! Sampai laki aku yg leraikan aku ngan dia. Tp biasa aku le yg menang sbb aku ni mak dia! keh keh..

Dalam reramai anak2 aku, dia ni lah yg ikut aku. Mak aku ckp dulu, ini le rupa aku! cekeding + gelap skit. Sebijik, kata mak aku. Sampaikan family sepupu aku kt Sentul tu pon panggil dia Intan Junior! hihihi (intan tu nama timangan aku le...). Sebab serupa lah makanya aku selalu je hangin ngan dia kot! :P

Along nih 10 tahun dah umur dia. W/pon dia ni cam 'kureng' skit ngan adik2, tp dia still boleh diharap. Pernah time cuti skolah panjang akhir tahun lepas, dia lah yg jaga Angah + BB kat umah. Tp jiran sebelah aku, Ema tu tlg tengok2kan le. Maybe dia cam kureng skit ngan bebudak tu sbb jarak umur tu cam jauh. Pehtu Along ni mmg cepat matang. So, takkan adik dia main pondok2 dia nk join lak kan? Tp giler kuat brangan le minah ni..! Ngan kasut tinggi aku, handbag aku, ketak ketuk, ketak ketuk berjalan dlm umah ala-ala model! hihihi..

Tp Along ni budaknya mmg bagus sgt. Alhamdullilah, dia paling pandai & cekap mengaji. Cepat belajar. Dari kecik dah ngaji kat umah ngan Abah dia. Mujurlah aku dapat somi yg Alhamdullilah, kuat pegangan agamanya. (harap bini dia ni??? hampes! :P) First time aku hantar dia gi ngaji kt luar, sampaikan ustazah tu ckp ngan aku, Along kene tunggu student lain abis blajar Iqra' dulu sbb Along dah xpert ngan Iqra' tu..hihihi..

Sembahyang pon dia rajin. Kengkadang aku kt opis ni lak yg sentap. Tgh sedap aku tido, ade sms masuk dari Along. "Hai Mama. Along dah sampai rumah ni. Dah siap semayang Zuhur. Mama dah semayang?" erkkkk...! :P Malu aku je..anak lak yg tegur mak!!!

Tp mulut dia kt umah pok pek pok pek! haiiiiiiiiihhhh..nurun sapa la tu kan??? uhukkk! Dah besar panjang anak mama ni. Semoga Along menjadi anak & kakak yang baik ye sayang..





~muka aku skang mmg bulat sbb effect ubat yg aku makan tu. kalau tak dulu mmg serupa wei! huhuhuhu..bilalah nk ilang kebulatan muka aku ni...

17 comments:

Bibu said...

owh..mmg serupe le..betul ke kalo ade serupe mak de..kite mmg berangin je..hehe aku ngan kakak mmg x leh dekat asik gado aje..sebb aku tgk pangai de byk ikut aku ekekeke..syabas ALong nanti leh pinjam baju 'Kakak' ..kasi can!

jiejah d'blogger said...

mmg iras wehhhhhhh .. tu pasal selalu x sebulusss ehh?
wakakakaka . cam mak & kakak aku, asyik panas jekkk dedulu.
sekarang dah ok sbb dah tuo kot wakakaka

Tink said...

tinggi ek anak dare ko..

shimazahar said...

kak ai Junior...
memang samer laa kak...

elly said...

sm je mak ngan anak ye? ekekeke... tp muke ko bulat sket kak, along cam bujur sket... ye ke? hehehe

kasihatie said...

eh...lawalah along nie...sbijik cam kak ai..

MUMMY ILA said...

klon kakai.. kahhh..kedingnye..perangainye..mulutnye sama je.. kahhhh

nasz said...

dah nama anak kau kak ai, mmg la rupa kau... best la ade anak seiras ngn muka kita kan??

aku slalu tak puas ati sbb org tak kate muka inshe mcm muka aku :(, sedih aku... aku yg ngndung kan dia, aku yg banak kan dia, dia tak de muka aku. huhuhu...

iena hamdi said...

hahhahahah besar dah anak dara ko kan.. aku je yg masih cinonet.. hehehe

iza iziana hasan said...

manis je anak kamu...
dah bsr mesti lagi vouge dr mak dia
hehehehhe

Eda said...

tu la yg syoknya anak dara mek..
sama2 leh kongsi cerita..bab2 melaram ke.. bab2 buat ketupat..klau jantan kang citer pasal bola..takke boring..muahahah...tapi jgn sampai over shadow maknyer dah la...kuang3...jatuh saham mak ...:P

bila baca citer ko ni aku duk bayang n tak sabar nak rasa cemana nanti aina dah beso jadik anak dara sunti..hehe

ZiE said...

dah namanya anak kak ai.. mestile sama. bestnyeee dah ada anak dara kat rumah.. leh le kongsi semuanya.. suka dan duka. tak sabar hana nak jadi anak dara jugak la hehehe

Rafizah Nordin said...

emppp bilerlah anak dara aku nak beso cam along...nak gak cari 'kawan' 1 kepala, 'kawan' gaduh... hehehe

helena's said...

mane tumpahnye kuah kalo tak ke periuk..ekeke

ummu_hanis said...

cube ko amik gambo die ngan apak die lak. sure sama gak. tak caya ko buat le. tapi kalau kita lekatkan muka kite ngan laki kita tak plak sama kan?

Nur Syafawati said...

wah..panjang tul karangan ko ye kak ai...entry anak dan mama!!!ha..elok sgt la tu..muke dah sebijon..perangai pun lebih kurang je..kuat berangan!!kahhhhhhhhhh...
moga2 along jadi anak dah kakak yg baik kepada adik2 yer..

shiemz said...

Memang seronok kalu ade anak dara. leh jd kawan.. tukar2 pendapat..leh citer2... kalu jd kamcing lagik best kan.... uwa...bila la aku nak dpt anak dara nie... huhuhu

klik klik (^_^)