13.2.09

::HAIH..::

Haritu aku ade ckp ngan laki aku yg aku rasa cam nk benti keje. Macam dh tak larat la. Tp bukan tak larat keje kat tmpt keje ni. PERJALANAN pegi balik tu. Actually bukannye jauh mana pon umah aku ke opis ni. Cam biasa aku kuar opis kul 5:30 then amik laki aku, dlm kul 6:30 mmg dh smp Rawang. Tu dah termasuk jem skali tau. Kalau tak jem lagi le cepat. Tp yg aku malas nk drive bagai. Ntah kenapa ntah..walhal dari umah ke batu kep laki aku drive, dari bt kep ke Setapak aku lak. Pastu dari Setapak ke Bt kep balik aku, sampai kt tmpt keje laki aku..laki aku lak drive (ting tong kowang..). Takde la beban mana pon sebenornya..tp malas + tak larat la wei. Aku ni petang je musti 'tenat'. Stamina mmg low la time2 gitu.

Dah le kene bangun awal. Tetiap pagi mmg sharp kul 5 aku bangun. Jerang air mandian, siapkan bekpes, bekal Angah (sbb dia takmo bekpes kt skolah), make sure sume kelengkapan beg skolah + nursery completed (double check le..sbb dah siap dari ptg sebelom tu). Pastu aku mandi, siap2(..aku skang mmg dh tak makeup). Tak kose dah aku..aku tepek bedak, mascara ngan lipstik capik aku tu je. Pastu aku kejut Along mandi. Dah siap tu aku kejut lak Angah + BB bangun mandi. Masa ni mmg laki aku pon bangun skali le. Dia yg mandikan bebudak tu. By the time dowang mandi mmg aku dah siap sepenohnya. Aku buat susu utk Angah, BB + Ely. Bila dah abis mandi, aku siapkan ikat rambut dowang bagai..pastu baru dowang duk kat meja makan bekpes. Biasanya aku gilir2kan bekpes dowang..roti, nuget, kek, donut (segera punye aku goreng)..pastu tgg laki aku siap2 mandi bagai..kuar umah antar bebudak tu kt nursery. Along dah gi dulu ngan jiran sebelah umah aku ni. Dia tokey kantin kt skolah tu. Senang angkut Along skali. Tp aku bayo ok..berbudi bahasa kata org kan? hihihi

Pas antar bebudak ke nursery baru la aku memulakan perjalanan aku ke tmpt keje laki aku + aku. Biasanya kul 7 lebih aku dah terpacak kt opis ni. Sbbnya laki aku stat keje kul 7. terpaksa la kuar awal..huhuhu

tong tang tong tang..chat chat chat.. zzzz zzzz zzzz..belog..belog..belog..balik keje..

Amik bebudak tu kat nursery, singgah kedai dulu bagai..baru balik umah. Sampai je kat umah kalau kowang tengok mmg aku laki bini macam karton! tak tentu arah nk ngemaskan bag2 tu. Mana yg baju nk letak kat luar pastu masuk balik yg baru utk esoknya pulak. Isikan balik bekas air skolah dowang, cek homework memasing, make sure dowang buat dulu homework tu. Anak2 aku Alhamdullilah. Nak buat homework mmg takde masalah sbb mmg dowang tau sendiri trus buat. cam tak sabo2 le konon..sib bek la kan..pehtu melayan si bambam ely nk makan itu ini. Aku jerang air nk minum. Masak nasik kalau anak2 ank nasik. Goreng telo, ayam ke..tp yg simple2 saje. Kengkadang anak2 aku nk nuget je. ha..makan je nuget. Cam semalam aku beli sup daging, balik aku masak nasik je. Pastu laki aku mandikan dowang, buat susu bagai suh rileks. tp mak pak lom leh nk rilek lagi. Laki aku nk adap basuh kain lak. Along lak lps je semayang maghrib nk gi ngaji. Sebelom nk masuk tido tu mmg kami laki bini makesure yg umah dah siap kemas. Takde pinggan mangkok dlm sinki. Laki aku dah siap masukkan air dalam cerek nk jerang utk pagi tu nanti, letak kat atas dapo. Nnt aku bangun kul 5pg tu trus jerang je.

huh..letih tak kowang baca? aku sendiri letih! wakakakakaka..lantak la kowang nk baca ke idak sbb tak bergambakan. Musti kowang rasa kurang nk baca. Lantak le sape yg rajin nk baca..baca. Taknak sudah..

Tp tulah..nak berenti tak boleh. Tak cukup lak duwit. Lagipon sebenornya rasa cam rugi je. Aku dah 9 tahun keje kat sni. Mmg dah selesa giler la. Dah le benefit kt opis aku ni mmg tip top la. Sume kalau boleh nk ditanggung. Hospital, klinik anak-branak, gigi, beranak, bonus, insurans..eh memacam la! Lagi pon bos aku dah paham keadaaan aku ni. Anytime aku leh rehat kalau aku tak larat nk keje. Kiranya mmg aku takde masalah langsung keje kat sni. Cuma aku la rasa cam tak larat. Pastu bila aku balik keje anak2 ngadu itu ini, dia tu buat, dia tu tumbuk, dia tu amik botol air..aku rasa cam aku sendiri nk jaga dowang kt umah. Tak yah antar nursery. Tp tulah kitaran idup kita sebenornyekan? Jadi, buat masa ni aku truskan kerjaya aku sebagai seorang Document Controller, Isteri, Mama yg berjaya (poyo la kau ai!!)..

Sekian, terima kasih.

25 comments:

helena's said...

camtu upenye jadi bini org,,hehe..susah gak kan,.tp mesti kak ai sonok..

kirana-ummikmal said...

hem...kak...mcm tu lah jadi isteri pekerja dan mak...
nak komen lebey2...ko lg berpengalamn xtra vaganda dr aku...

mmg aku salute giler ngan ko kak..dalam kesihatan mcm ni..ko mampu handle sume....

apepun..aku doakan yg terbaik k...
ko kan berjiwa kental..bersemangat waja....

oh ya kak.....aku dah tuwun tanda ni...doakan yg terbaik kat aku ekh...
lap u beri strong!!~

Tink said...

masalah kite ni sama lah juga..
tapi yg untung nye aku anak aku mak aku JAGE hahahah, tapi smpi bila nak harap die....sian mak huk!
2 th dulu aku mmg nak berenti je.
tapi laki aku soh kire bujet dulu.
huwaaa mmg x cukup loh!!!!
tu anak aku baru 2....!!
Tapi kan dgn keadaan ko yg tak sihat tu sian ko......
tapi aku tau ko sangat strong!!

ummu_hanis said...

sabo jek yang. mmg tu le impian setiap wanita dalam dunia nih. nak dok kat umah uruskan umah tangga. tapi ape kan daya. tapi tak pe. bila kite kije dan dpt uruskan rumah tangga skali pasti nampak hebat. ye! kita hebat. uik dah cam pakar motibasi plak akak ni. hahaha.

Tinie said...

fuyyoooo
aku solut aku solut..
kalau tempat ko memang konpom x larat..
ko memang pekerja, isteri dan yang berjaya..hip hip horrrayyy

jiejah d'blogger said...

ai
akakakakak somput den membacanya .
aku yg anak sorang ni pun kadang somput , kadang ngelat x mo masak ...
;))

saveme_zero said...

tu le kak ai,nak x nak kena gak keje. tgu la skit tahun lg kak ai,kot ko leh duduk rumah jer. ko kuat kak ai..aku tahu.

TuYa : said...

kak ai...tuya yang ade anak sorg je ni pun dah tercungap2..mcm ne la kalau dah 4,5 org nnti..huhuhuhu..nasib baik le anak dok kg..tggal nak mengurus laki ngan rutin seharian je..tu pun x reti bersyukur aku nih..huhuh..insap2..dah le keja 1/2 day je kan..sungguh x sedor diri aku nih..tq kak ai..dah sedor kan aku..sob!!sob!!

shimazahar said...

hai.. samer laa kita akak oiii.. tapi yang bezanya orang drive sendiri g kerja.. dan laki orang g sendiri naik motor.. tapi yang bab anak-anak tu orang laa yang uruskan sendiri.. itu lah kita kak sebagai isteri dan ibu... kang benti kang tak cukup plak fulusnya tu.. hidup mesti di teruskan gak... apa-apa pun kak orang doakan semoga ko sihat selalu.. amin...

Eda said...

aku dpt bayangkan..ngan ngko tak sihatnya mek..sian nko.. aku yg sihat takde penyakit ni pun malasss nak keje dah..huhu... tapi itula sebenarnya pengorbanan sorang istri n ibu kan..;)

f.i.e.z.a said...

sapa ckp xde org baca?ada tau!hehe.fieza baca blog akak everyday sbb suka sgt.nk komen jek kadang sempat kadang x.akak ni kecoh tp happening..hehhe
jaga kesihatan k sis!

david santos said...

Brilliant!!!!
Have a nice weekend!!!

Zanna_MamaBatrice said...

penatnyer ko kak
dari pagi sampai ke malam tak berhenti2.....
nama pun isteri merangkap ibu kan kak...nak buat cam mana, nasib ler hubby ko ringan tulang menolong kak.....

tp aku mmg salute ler kak.
ko ngan anak 4 org, dah besar2 plak tu....aku yg sorang ang x sekolah lagi nie pun dah rasa cam nak pengsan...tp sebenarnyer kita bukan penat buat kerja kat umah tau kak........tp letih drive...serius, kalu aku ler.....penatnyer lah hai hari2 drive dari rumah ketempat kerja ker rumah....

Rafizah Nordin said...

penat ko taip,penat aku bace (habish gak aku bace...) tapi lagi penat ko menanggung kan...?sabo je la...buat setakat yg kau termampu...adalah hikmah di kemudian hari,InsyaAllah...

Bibu said...

tak tekata ape beb.if i were in your cute shoes, mau aku tunggang langgang ngan sakit + anak + keje umah + keje opis..ape2 pon ko mmg kuat semangat + kuat cakap..aku pon letih baca ni ha hahahaha

MUMMY ILA said...

biasala kak ....semua camtu cuma ko ni mmg special kes sbb x bape nak sihat kan. mmg la penat

ko sabo la..byk doa ALLAH kuatkan semangat ko laki bini anak banak...

chykeenzachary said...

got something for you at my blog..thehehee

Anonymous. said...

Huhu baca pun dah boleh imagine penatnya.

Dahsyat juga rutin harian bila dah ada anak-anak kan? Hmm, dengan perbelanjaan untuk anak-anak lagi. Tapi 9 tahun tu, sayang sayang.

Big Mamma Bukhari said...

memang letih t dok membaca rutin u kak ai.. t lak nak bekerja .. tp b lak tak bagi.. suh dok umah .. jaga anak2 aje.. dh lama tu merayu nak keje kat opis dia.. dia bt derk aje.. selagi larat dia tanggung.. ummi tak yah keje.. gitu lak katanya.. tp tulah.. kadan boring dok umah.. rutin yg sama aje.. tp t sedar diri.. dulu belajar stakat spmv aje.. bukannya ada degree nak keje pun.. so.. gitulah.. dok umah jelah t ni kak ai.. t doakan semoga kak ai berjaya dlm kerjaya dan keluarga.. sayang kak ai.. muah.. hv a great weekend ye!

anne said...

wah kak ai... wa salute la lu... hehehe... klu anne bru dua rase mcm tonggang terbalik... ye la dua askar taliban kerah keringat daku cukop2... smpi xbole nk menitik lg dh... neway ku bangga same mu... ni yg jd inspiration (ewah omputeh plak)... xpe la kak ai... kamoo bertuah sbb sume anak2 pmpn... mcm daku... blk keje tgk bilik penuh ngn pampers bertaburan... ngn bju die selongkar nyer... yg xbole blah make up daku hbs... alex tonyoh kt muke daniell... ekkeke... xpe la kak ai... ku doakan yg terbaik tuk mu...

fahmi latiff said...

sabar... sabar...

heheheh... sabarrrrrrrrr :)

sitione said...

adehhh aku yang membaca pun rasa penat beb..

hahahaha

elly said...

bepeluh aku baca kak! kahhh.... emmm tabik springgggg kat ko... aku ni baru ank sorang, kadang x sempat petang bateri dah low kahhh... x pe lah kak.. skang memg zman duit! sume nk duit! huh! kalo ikut, aku pon x mo keje nak jg nak sndiri... tp pk balik... x ckup kalo laki aku sorg je keje... huhuu... lumrah hidup....

Nurlizald @ Norliza Md Nor said...

hai...bermnat sgt dgn cite u...tp secara keseluruhan crite kite same....sabar k?

Nurlizald @ Norliza Md Nor said...

hai...bermnat sgt dgn cite u...tp secara keseluruhan crite kite same....sabar k?

klik klik (^_^)