21.2.09

::STIM::

Aku ni mmg tak reti & payah nk membeli pinggan mangkuk piuk belanga bagai. Tak reti aku wei! pinggangmangkok kt umah aku ni pon hadiah dari mak aku, hadiah kawen, hadiah sabun Daia..keh keh. Ntah nape mmg tak reti le. Ade la skali aku beli 1 set piuk. Tu pon pakai katalog.

Aritu aku tingin tul nk buat kuih. Tp takde pengukus lak. Pastu tengok lak belog VP laki dia ade stimkan dimsum yg beli siap. Adoiiii...leleh aku. Yelah, aku ni mana ade stimmer tu. Leh je pakai rice cooker aku. Tp cam tak puas ati je..

Last2 aku order je pengukus tu kat PakSu laki aku yg kebetulan balik klantan. Va Va Va..akhirnya aku dah ade pengukus kt umah. Aku beli yg sederhana besar cap buaya. Murah je kt sana..RM50 je. Ade gak aku tgk kat Alor Gajah masa balik umah mak aku dulu. Yg kecik giler tu pon harga dah $40 lebih. eeeee...gila! Sib bek aku dapat yg bagus + murah..

Lepas ni boleh la aku merajinkan diri aku buat kuih muih..lalalalalalalaaaaaaa....


KUKUSANKU

dalam ni ada benda tau...aku masak 2 tingkat skali..

jeng jeng jenggggg...my first caramel custard!

jgn kowang tanye kat aku sukatan nk wat Kastad Karemel ni..
aku bedal je..keh keh..
tp menjadi lak tu!
Sangat bijak!
errmmmm...struktur yg cantek!
(sgt riak di situ)

jom makan!


Ala...caremel ni sama je bahan2 & cara nk buat tu. Cuma aku gatal tambah 2/3 sudu tepong castard tu. Ok lah jugak. Takde la lembik sgt. Senang anak2 aku makan. Tp yg tak letak tepong lagi sedap la..nnt nk wat yg mcm biasa pulak lah...

13 comments:

TuYa : said...

wah...holiau tu kak ai..sodap kan puding tu kan..kan..kan..besaq kak ai nye kukus eh..tuya beli kecik je dah 40++...nnti balik umah mak eri nak beli gak le..kat Klntan bebenda mcm tu memang murah..

noreen-bulan said...

barang baru..barang baru...
nasib reen dh pindah jauh sikit...kalo tak reen paksa akk kasi reen sikit apa yang akk masak...huhuhuhu

Eda said...

weh 3 layer tuh..aku sgt la jeles..!! aku nih dari dulu terbayang2 nak buat karamel ni...tapi kesiankan..aku tak reti guna pengukus tuh..muahahaha..erh tak pecah eh kaca lam tu?

apisz said...

sedapnya..nak!

iena hamdi said...

nak jugak.. aku ni kalau karamel mmg feveret.. tp mesti fail...

iera_ayen said...

cedapnyer...tu pebret aku tuh...penah try wat sekali aritu, disebabkan cik abe tak suka...aku melantak sorang jer... kencing manis aku la jwbnyer...

bila ko nak post kat aku ni zah oiii...tingin benar lak nengok

Anonymous. said...

Periuk tingkat tu RM50 jer? Murah je rupanya ye.

Pergh karamel tu nampak super lazat ala-ala karamel jual masa bulan puasa lepas huhu ...

Bibu said...

owh lepas gatal le tgn ko wat kue..bagus2..sedap wei caramel aku suke..aku naaaaaaaaak

Emy Omar said...

wah kak siap beli pengukus tu..pasni boleh la selalu buat kuih eh..tepek bebanyak gambo kat sini ok..sedap la caramel tu kak..kita suka makan tapi malas buat..mak kita expert la buat caramel ni..kalau terasa nak makan request je dari jauh hi..hi..pemalas tul la aku ni

Nur Syafawati said...

kak aiiiiiiiiiiii
aku baru gi ushar kat kedai hardware tadi weh..stimmer ni!!!!huwaaaaaaaa..aku nak beli..tapi nak kena tgu gaji next week ler...sob..sob..aku tanye dia...yg paling kecik skali brape rm?dlm 26cm kot...dia ckp rm35...tapi aku x tgk beso mane..mesti kecik gile!!!adoiii...untungnyer ko beli beso tu kak ai..rm50 jerk..hmm..lepas ni leh la kite wat kuih kukus same2 yerk!!!ngeh..ngeh..sodap bonar nampak puding caremel ko!!!

d33la said...

sedap nyer...nak skit...heheh

ummu_hanis said...

sedapnyeeeeeeee. ahaksss. sket bleh?

helena's said...

yg ni peberet sy!!!!!!!!!memang sodap laaa,de umphhh

klik klik (^_^)