30.3.09

::MERAJUK DIJOLOK DARA::

Baru je sampai umah, balik dari Spital Selayang. haihhhh..kene amik dara lagi! 3 kali amik dara dalam seminggu! Dahtu yg tadi punye kene amik banyak lak tu, 20ml sbb doc nk buat memacam test. Camni, kering la dara i! (bak kata EL). huhuhu

Cam biasa la, bila doc dpt tau aku baru je baik dari demam musti kene sound apesal aku tak trus datang ke spital time aku demam tu. Dahtu? ingat senang ke nk datang berlenggang kangkong pegi Emergency spital selayang ni? Aku ckp le ngan doc tu tadi, susah kalau takat demam gi emergency tu. Kang naya je dia suh gi klinik biasa. Pastu doc tu ckp aku ni kan special case. Boleh trus refer ke spital. Sbb aku ni bila demam mmg TENAT. Sistem imun badan lemah + antibodi takde. Bila aku ckp susah nk gi emergency tu, doc siap2 tulis dlm buku aku. 'Admit bila tak sihat'. hihihi..mekaseh doktor!

Tp berita yg tak best aku nk dengar ialah, result darah aku last week TAK CANTEK! Kidney aku still bocor teruk. Protien yg kuar maximum, 4++++! huhuhu. Td doc ade mention 1/3 kemungkinan kene buat dialisis. NOOoooooooooooooooo!!! TAKMO! TAKMO! Biar la darah aku tak bercuci. Aku takmo! Then doc cakap kemungkinan BESAR, kalau result aku still sama..dia nk buat BIOPSY lagi sekali. Biopsy tu nk amik sample tisu kidney. Hidup2 ok! Masa aku buat dulu sedarrrrrrrr + rasa SAKIT w/pon dah dienjet bius. Kau boleh nampak batang binatang tu masuk dlm kidney pastu dia ketip isi tu skit. 2 kali tau! ADOI!!!!!! huhuhu..kene buat lagi le gamaknya. :(


amik darah tadi kiri + kanan tangan. kanan tak jadi. tak kene urat.
puas misi tu godek2 jarum kt isi aku! sib bek aku KEBAL tak rasa sakit..ngeh ngeh

belah kiri baru jadi. pelik aku, biasa mmg aku amik darah belah kanan..
tp harini aku rasa tangan kanan aku merajuk la kot.
asik kene jolok je dara dia..

stok baru gula-gula aku.
tu pon x cukup, nanti kene gi amik lagi..

see? doc dah siap2 tulis..senang nanti nk serah diri kat spital..
'advise admission if becoming unwell'

ni yg aku tak bape nk bekenan ni..
kene buat biopsy pulak..
aku siap ckp ngan doctor tu, kalau 'scan' je kidney tu takleh ke?
ngeh ngeh..

16 comments:

L!3z@ said...

get well soon sis...:)

Nur Syafawati said...

adoi kak ai...kemungkinan kena dialisis ke..harap2 x la..aku pun x moh ko di dialisis..x moh!!!byk tul ubat ko kak ai...rajin2 mkn ubat yer kakak ku..semoga cepat sembuh

AieZa said...

sian ko ai.. xtau nk ckp cemana.. tp skang nih mmg penyakit kidney bermasalah ni antara penyakit popular kt dunia.. redha je k..

Tinie said...

kesiannya ko..
tengok ke TEGAR an ko bercakap macam org sihat jer..

sabar yer..ujian dari-NYA..mestin ada hikmah..kan kan kan??

D.O.U.B.L.E...S said...

aku pun dah tak tahu nak cakap apa lagi la kak ,nak suruh mkn ubat ko rajin mkn ubat..nak suruh kuat semangat..terlebih2 semangat ko kak..aku hanya mampu doa je.

Faradilawati said...

Alahai kalo baco nie pun dah lomah longlai, agaknya kalau kite yg kena amek darah tu kompom pengsan punya. Masa ayah kena batuk kering tu anak2 kena amek darah juga... kite nyaris2 pitam, berpeluh2 badan, g bilik air basahkan muka baru segar.

Harap Ai cepat sihat agar x kena dialisis. anak kwn kite pun ade sakit buah pinggang cuma blh kontrol lagi, agaknye kalo dia g selayang pernah kot terserempak ngan Ai.

MUMMY ILA said...

adoiiiii..x sanggup aku nak baca...deritanya ko kak ai.....:(

elly @ suely said...

ngilunye la aku bc bab biopsy tu kak... adoiii... xde ke cara lain nak wat? aduiiiii

nabilah_2908 said...

hrumm...bnyk nyer ubat akk...
ciannyer....rajin2 la mkn gula2 tu yer..get well soon.. :)

eLYies said...

adui kak ai..beso betul dugaan mu..tp akak tetap relex kan..bagus kak...ni semua ujian kan..yies doakan akak cepat sembuh..aminnn

shi3la said...

emmmm byk nyer ubat ko kak...
makan ubat tue ikut arahan yerk kak..moga ko cepat sembuh dan tak sakit2 dah..

Moga ko terus tabah kak..demi anak2dan suami tercinta..

haku doakan yg terbaik utk ko kak...

*HeRdA* said...

adeh k.ai..sabor k.ai yer..adeh..sayu lak aku tetibe..adehh..aku doakan sumenyee ok & ko sihat..

☆ lieya latif ☆ said...

aduhai kak...sian ko kak....mcm2 hal plak....ngeri aku bace nak kene amik tisu kidney hidup2 tu....sabar kak yeak....tapi aku percaya ko seorg perempuan yg tabah dan kuat...semoga Allah sentiasa bersama ko kak dan cepat sembuh!!!

fazilzura said...

adehhhhh ..dh kiri kanan plak ke? kalau x dpt conpom kaki plak..
hhuhhhhu dh lama x kene cucuk ni , ngeri plak bile tgk

* Semoga kak ai cepat2 sembuh..
dan ingat penyakit itu penghapus dose kak.. so meh kite redha key..

saveme_zero said...

semoga cpt sihat kak ai. ko buat je la mane yg terbaik tau.

helena's said...

kesiannye..kak ai tabah ye hadapi semue ni.tp kak ai memang kuat tahap gaban pun kan..kekeke

klik klik (^_^)