1.4.09

::TRANSFORMASI::

Tak le..aku sebenornya dah lama pon mikir benda ni. Cuma 2-3 hari ni kepala hotak aku dah tak dapat nk tampong lagi dah. Bermula dari doktor aku ckp kebrangkalian yg aku kene buat dialisis tu, aku dah mula mikir yg berat2. Bukan aku ngenangkan nasib buah pinggang aku ni. Dah mmg sakit, nk wat camne. Ikut jelah arahan doktor suh makan ubat apa.

Tapi, yg memberatkan kepala hotak aku ni sebenarnya pasal duit. Aku laki bini gaji kecik. Ciput. kalau kowang dengar pon musti kowang tekejut berok punye. Camne ngan gaji seciput tu dpt sara anak 4 org. Yg menyusu 3 org, yg sekolah lak 3 org! yg kecik antar nursery lagik! huhuhu Dah le kos hidup kat KL ni sume tinggi. Sib bek la aku ni bukan jenis yg pandai nk sopin-sopin, bukan pandai nk beli barang kemas bagai, bukan pandai nk beli perabot. Paling maut pon apa2 aku berhabis, musti untuk anak dulu. Ni pon kami mcm dapat bernapas skit sbb kete tukun aku dah abis bayar. Installment rumah pulak, tolak EPF je. Kalau tak???? mmg tetiap bulan SENGKAK!!

Aku lak mikir selama mana aku nk duduk kat tahap ni. Macam2 keinginan aku terpaksa pendam. Cth: Nak beli kereta yg elok & selesa utk anak-anak. Eh! Banyak la lagi...Pastu skang ni lak aku pikir, ntah esok lusa aku makin lemah. Sampai bila aku nk bekerja mcmni? Laki aku pon ada usaha gak carik keje lain. Tp kowang pon tau keadaan skang ni macamana kan? Nak-nak pulak usia dah meningkat. Payah nk diterima bekerja. Macam aku, ade serba sedikit pengetahuan IT ni. Boleh la guna pakai internet. So, aku ingat aku nk berniaga. Tp bukan brenti kerja terus. Bila aku stabil, baru aku brenti. Aku just nk tambah pendapatan keluarga je. Nak ubah kehidupan. Nak lebih selesa.

Tapi masalah besar aku skang ni adalah MODAL. Aku dah survey bank-bank. Sume kalau boleh nk aku bekerja kat company yg public listed. Aku ni keje kat company biasa je. Dah tu ade yg nk guarantor keje gomen la. Nak kene ada gaji tinggi la! HALLLOOOOOOOO..org yg bergaji kecik cam aku le selalunya nk buat loan! Aku rasa sebab-sebab camni la org selalu carik Ah Long. Syarat2 bank ketat sangat. adooooiiiii...

Kepala aku skang ni tengah sarat. Macam-macam yg aku pikirkan. Kalau aku dapat merialisasikan impian aku nk berbisnes ni, bila dah stabil skit, at least aku leh berehat kat umah. tak payah susah payah pegi balik keje. Pendapatan pon bertambah..Mampu ke aku menTRANSFORMASIkan diri aku ni? huhuhu...

26 comments:

T.u.Y.a said...

kak ai..memang Tuya kagum ngan kak ai n abang kaman..bahagia je..walaupun ape yang datang..
idea kak ai nak niaga tu mmg la tip top..insyaallah,ade jalan nya nnti.. Tuya doakan semoga tranformer,eh..transformasi kak ai akan berhasil ye..amin!!!

shi3la said...

lorrrr akak nie..wat suspen jerkk..ingat aper td..
takper la kak janji pelajran anak tak terabai InsyaAllah senang idup akak nanti...
banyakkan berdoa kak..moga Tuhan permudahkan semua urusan akak..InsyaAllah kalau ader usaha aderlah jalannyer...
kak ai jgn ler siriyes sgt..make it easy ocay..yg penting idup akak n family gembira dan bahagia selalu..kalau duit banyak atey tak senang pon tak guner kann...

el said...

ko nak berniaga ape ai???kalo ko bkk berniaga mknan..xpelah..kalo yg lain tu aku rs..buat ms skrg x bape nak ok..sbb eko tgh runum jatuh..ni kan byk kilang2 tutup...bank2 semua dok cr pemiutang...tmbh kalo kita nak buat loan..lg lah deme ketatkan syaratnye...

aku ni pun SENGKAK jugak w/pun anak 2..kahhhh..nak beli spentut bak kata mil tie..pun x cukup..

apa2 pun bersabar lah dulu...occay
harap2 adalah bank nak bg pinjam kat ko tu...nti hulur2 kat sini..leh beli spentut...kahhhhhhhh

sis_nita said...

sedih lak akak baca kisah ko ni ai.. hmmm.. tiap orang, lain masalahnyer.. akak bersimpati sangat ngan ko dik.. akak cuma mampu mendoakan yang terbaik untuk ko dari kejauhan ni..

ko kena ingat, dugaan tu menguju tahap keimanan ko dik.. nasihat akak.. KO JGN NAK MENGADERR PINJAM ALONGGGGGG..!

Anonymous. said...

kak ai, cuba join mana-mana bisnes ala-ala MLM yang terjamin sikit. MLM ni bukan teruk sangat sebenarnya, cuma kita kena bijak planning semua. banyak contoh-contoh, even bloggers pun ramai, kan. tapi, jangan pilih yang yuran pendaftaran sampai ratus-ratus. hmmm, just a thought ;-)

http://lynafatin.blogspot.com/ said...

kak....kite mmg suke dok skodeng blog akak ni...mcm2 cite ade...
sbenornye kalo akak nk kte bolela nk bg info sesikit psl bisnes ni...
tp xnak ar cite kt tikar romenan ni..heheheh
akak email kite kat ppaulina44@yahoo.com tau...
kite bkn wat MLM pun..ni bisnes barang nyata...
mmg syok...n puas ati gile babi...
yela, xde salahnye kalo kte bekongsi ape yg ade...utk majukan anak bangse gak...ekekeke..skema plak...

D.O.U.B.L.E...S said...

ko nie kak buat aku sedih je la....aku nak tolong aku pun cam tu gak kak..tapi memang ye tau...abah siti selalu cakap duit berniaga tu berkat.insaallah niat ko baik kak mesti ada jalan.tapi aku tetap bangga dgn ko kak..ko ada keluarga bahagia kak...aku doakan apa yang ko harapkan akan bejaya.

aLiYaHaRiZ said...

Sedihnya baca en3 hari ni...actually wany hari2 masuk blog ai..best je baca...boleh gelak2 maut..tapi hari ni sedihlah..wany paham apa yg ai ceritakan...wany harap ai n family success selalu dan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan...insyallahh..

kasihatie said...

atie paham prasaan kak ai..emm....atie pun ader terpikir gak nak berbisnes tp pala hotak atie nie tak pandai sangat nak meniaga...atie nak bg cadangan kt kak ai..kak ai penah dengar tak pasal blogstarz.my..dia macam blog jgk..disebabkan kak ai ngan atie dah ader blog..kiter bleh daftar blogstarz jugak...blogstarz nie penah masuk dalam metro..ramai dah dapat imbuhannyer..atie berminat..jom kiter join..nak??

MUMMY ILA said...

erm...aku sedih baca luahan ko ni kak oi.. aku pun x dpt nak nolong sbb aku byk komit pada bank. sure bank reject punya aku kalau jd gerentor ko sbb sebelum ni aku ada gak nak tolong abg aku buat loan tp x berjaya.

ko nak niaga apa?.. aku pun skrang pk gak camne nak make a money..$$$

apa kata ko meniaga makanan?.. makanan semua orang cari tp tula larat x larat je ko nak usahakan.

apa pun kak oi..bykkan berdoa supaya ALLAH sentiasa bukakan jalan utk kita dlm kesempitan..murahkan rezeki kita.. banyakkan rezeki kita.. & beri jalan rezeki utk anak2.

♥ Eda ♥ said...

mek kalau ko berbisnes dari rumah tu pun bagus gak... dgn keadaan ko yg tak larat kan...sekurang2 nya tak yah la ko kesini kesana...biznes online skang ni mcm ok gak mek..elok org pun ramai kenal ko... moga2 ko kuat eh jalani kehidupan.. kwn2 n family kompom support ko dari belakang punyer...muaaaaaxxch skit.. ;P

@D3Q said...

akak..
klau xnak uat bisness pon oke..
akak try uat data entry..
nie saya bagi cadangan je..
data entry pon oke gak..uat keje kat rumah je..

kasihatie said...

ala kak ai....kt opis atie tak leh ym la..kena sekat ym nie..tp atie slalu chat guna gmail..kak ai ader akaun gmail tak?..atie memang nak join benda alah tue...lagipun dia punyer pejabat memang kt tempat atie kat kulim...tp atie x braper paham dia punyer prosedur tue...kita borak kt email bleh ker? nie email atie cintasepi@gmail.com atau syifa_5775@yahoo.com...lagi satu kak ai nak ambik package yg mana..atie ingt nak ambik package yg paling murah..

IRMALIAH MOHD RAMLI said...

sedih gak aku baca kisah ko ni kak ai....tp kalo kan nak berbisnes..jgnlah bisnes yg berat2 yg boleh byk guna tenaga ko....nantikan ilang ko nk tambah pendapatan...kesihatan ko lak terabai...insyaAllah aku doakan smoga ko akan dpt petunjuk nanti bagaimana ko nk tambah pendapatan ko...

helena's said...

niat tu ade dah penting,,nak ubah nasib keluarge,,akak jgn terlalu pkir ye,,kang lagi stress pulak,,rezeki tu ade dimane-mana..percayelah..saye doakan akak diberi rezeki yang lebih untuk family dan anak2 dan kesihatan yang bagus..aminn,banyakkan berdoa k..hehe

Emy Omar said...

Kak..kagum kita ngan ko kak..sedih pun ada..tapi semangat ko tinggi kak..kita doakan akak berjaya..insyallah,sesabar la kak setiap yang berlaku ada hikmahnye

ummu_hanis said...

eh ai. aritu kan kat konset AF, si anggun tu kan ade cakap. "kalau kita punya mimpi, bangon dari tidor, mandi dan teros berjuang. pasti impian kita akan tercapai". jom kite guna pakai kata kata minah indon nih. jom transform. transformer.

ppb_ppkp said...

kak ai..chaiyok...jgn putus asa..
insyallah...smuanya akan bertambah baik...amin

niza salleh said...

mek call aku...nanti aku cite apa yg patut...

F A R Y N said...

kak...aku doakan ko berjaya...
bila ko dah berjaya..ley ar aku pau ko soh sponsor kenduri aku kan?
hahahahahahaa

fazilzura said...

KAK MONNNNNNNNNNN..x tertahan air mata aku bile baca ayat2 ko ni masa kat opis.. waaaa nape cedih2 ni kak .. insyallah ada nye rezeki akak nnt.. doa banyak2 key kak.Jgn arrr sedih2 yek kak .. DIA sentiasa memerhati dan menjaga kite.. akak nak business pe kak ?>

Tinie said...

sabar la k.ai.
bersakit-sakit dahulu bersenang-senang kemudian..
insyaallah bertambahla rezeki bila anak2 dah besar..
:D

oYa said...

alahai....moga2 sumer yg berlaku ada hikmahnya..masing2 ada ujian masing..cuma bentuk je lain2... sbrlah ek kak ai..anak tu rezeki paling beso...ada rg behabis habis duit buat rawatan nak anak...huhuhuh cuma skrg kak ai kena kuatkan lg semangat...huhuh eden plak sedih

LADYILA said...

salam kaka ai.. ila harap kak ai kuat semangat, ila ader kakak yang sekrg tngah dialysis..yang penting kene kuat semnagat,redha,n jgn give up.kerana penyakit nih kalau akak lemah jadi semkin teruk..sy xnak cerita lebih2 pasal sy tersgt2 sedih kalau bercerita bab2 nih..disebabkan kesedaran nilah saya jugak mendaftar sebagai penderma organ..harap2 kawan2 diluar sana pun semakin ada keterbukaan utk mendaftar sebagai penderma organ.Bila kita dekat dan dah tgk org yang rapat dengan kita lalui semua tuh baru kita tahu macam mana keadaannya. Harap Kak ai jgn patah semngat ingat semua insan yang menyayngi kak ai..

.atiqaturn. said...

kak ai..
sedih btul sy bce..
x pe laa, yg penting ank2 msti cukp smua kn..
dahulukn pljran ank2,da bsar nnt dieorg akn tlg akak dgn suami..
insyaallah..
take ur first step sbb bila da strt, kebranian tue akn ade..
all d besh!!
=)

Admin said...

Salam sis...
aku baru je log in blog ko ni..itupun lepas ko email kat aku...

Mmm..aku tak lah baca keseluruhan blog ko..tapi aku kagum ngan 'spirit' ko tu...

Pasal bisnes ni..bagus3..tapi kena pilih2 la mana yg bagus dan modal yg rendah..kerja dari rumah pun bagus..

Salam buat suami dan anak2..Moga sentiasa bersama dan bahagia!

klik klik (^_^)