22.7.09

::JOM TEPEK MAKEUP::


HA!! Jenoh aku malam tadi tau. Time anak2 aku tido la baru aku dpt nk buat benda ni. Dah le cam nk giler meroyan aku amik gambar sendiri. Lampu x bape nk terang. Gambar jadi x clear. Kadang kabur..kadang ok. isk! Dah le ngan mata sakit. huhuhu..ye Puan-puan..mata aku sakit! Tp sib bek harini dah ok. Aku tepek makeup mlm tadi tu pon dlm keadaan ngantok2 cipan. Tp dek kerana JANJI aku kat kowang yg hari2 merengek nk suh aku tunjuk cara aku makeup, ha..tetap aku tunaikan! Sebabnya aku mmg sayanggggggg gilos ngan kowang sume. hihihihi

TAPI jgn lak ada yg salah sangka ye. Aku ni bukannye nak ajar apa pon. Aku just nk tunjuk CARA AKU tepek makeup untuk gi opis (tu pon ikut mood nk bermakeup la..bukannye aku selalu makeup tebal. Cam harini biasa je..takde eyeliner celak bagai..). Utk gi kenduri pon aku makeup camni gak. So, jgn le ada yg kata aku nk tunjuk terror lak ye. Aku buat ni pon atas permintaan kengkawan aku yg nk tengok cara aku menepek. Dah...jom layan muka selengga aku bermakeup ditengah malam. (ni kalau pocong kat Johor tu tengok pon pitam!)


BAHAN-BAHANNYA:


BEDAK
ikut suka hati kowang bedak apa pon..kalau bedak batu nyonya tu pon boleh.
Dulu aku pakai bedak nyonya tu tau..elok je muka.

EYESHADOW
Aku guna Elianto je. Kalau kowang nk guna MAC & CD pon bleh.
Yang pasar malam punye pon takde masalah gak!


PENGETIP BULU (mata la..bulu apa plak), MASKARA, CELAK, EYELINER, EYEBROW PENCIL & BERUS


CONCEALER
Ni utk kegunaan org2 cam aku.
Yg mata lobam. Utk nk tutup noda2 dimuka pon boleh.
Kalau xmo pakai pon boleh je..
tp aku biasa pakai utk bwh mata aku.
Skang ni je dah jarang sbb Ganier roll tu byk membantu kelebaman mata aku.
Terima Kasih Ganier!

LIPSTIK
Takyah la kau tonyoh yg kaler merah menyala tu.
Setakat nk gi opis, pakai je kaler yg soft & natural bak kata omputih..
Cantik & lembut je..
OK, dah cukup bahan kita mulakan ngan menepek consealer dulu. Ni kalau kowang nk pakai la. Kalau takmo pon takpe..

sapu

tepek2kan ngan jari

Lps tu leh pakai bedak. Untuk bedak 2 way cake, kalau nk nampak gebu + lebih tahan lama kowang leh basahkan skit dulu span tu. Baru sapu. Sapu tarik arah telinga. Means, masa sapu bedak tu, kau tarik ke luar. Dah rata, kau tepek2 kan plak span tu kt muka. Bagi nampak gebus gitu. Kalau kowang guna bedak compact / talkum, (ada ke yg pakai?) sapu dulu muka kowang ngan pelembab. Baru tepek bedak tu k..

HIGHLITHER
eyeshadow putih / cerah

sapu rata di bhg bawah kening
dari pangkal ke hujung &
di bhg tulang mata


BASE
eyeshadow lite brown


sapu base di bhg kelopak mata,
blend kan ngan jari antara kaler base & highliter (kelopak & tulang mata)
teknik blend penting tau!
nk bagi nampak natural.
takmo nampak cam ada garisan 'in between' kaler eyeshadow tu.


CARA NK MAKEUP LITE SOKET - 2 KALER


pilih kaler cerah utk kelopak

sapu rata

pilih lak kaler yg gelap utk soket
-suka ati la kowang nk kaler apa pon.

sapu di bhg atas & tepi kelopak mata.
jgn lebih dari point ujung mata dgn ujung kening
(yg tu pon aku dah terlebih skit)
lps tu, kowang blendkan ngan jari kat garisan kaler oren ngan kuning bagi nampak sebati


CARA NK MAKEUP 1 KALER
(yg ni sesuai utk gi opis la. kalau nk 2 kaler pon bleh gak.
kau tepek kaler itam / dark brown kat tepi kelopak, separuh dari tu. Pastu blend je..)

aku pilih kaler bright pink
oh ye!! sapu guna berus eyeshadow tu ye..
nk blend je guna jari!

Sori ye..mmg comot.
Sbb time ni aku sebenornya dah tak larat.
ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

EYESHADOW HITAM

sapu kat 'kelepet' mata.
kalau kau takde 'kelepet' tu sbb kau sepet,
kau agak2 je..separuh dari kelopak mata.
dah sapu dgn berus, cam biasa kau kene blendkan jugak..
sapu je guna jari..

Sori..mmg comot!
kowang jgn pakai eyeshadow smp terlebih2 kat tepi tu tau.
tu sbb aku dh x larat..
mcm td yg aku ckp la..
ikut titik point dari ujung mata ke ujung kening je..


pastu oleskan eyeliner.
sapu dari pangkal ke hujung mata.
bhg tengah tebalkan sedikit utk dptkan mata lagi comel.
aku biasa guna eyeliner liquid.
kalau kowang x biasa lagi guna yg tu, bleh je guna pencil eyeliner.
pastikan eyeliner tu lembut & kaler gelap.
Cara aku pakai, aku akan tarik kelopak mata aku camtu.
Sebelah mata lagi bukak la..
nk gak kene intai betul ke garisan tu.

UTK YG MATA SEPET,
adalah penting utk kowang sapu eyeliner ni.
Baru nampak cam buntang skit mata tu.


OK, dah siap eyeliner

(nampak tak mata aku merah? sakitttt :( )


sapu kaler bright pink tadi dibhg bawah mata sedikit.
(jgn sapu cam aku tu! dh terlebih pulak..)
Lepas tu leh kemaskan ngan sapuan BASE skit kat bhw mata tu..

Aku mmg guna pengepit ni sbb bulu mata aku panjang tp tak lentik.
Kowang pon boleh guna kalau nak nampak ada bulu mata.
Masa kowang kepit, angkat skit pengepit tu hala ke atas.
Maknanya cam kau nk patahkan la bulu mata tu.

dan...ini hasilnya selepas bulu diketip!

Lps ketip, sapu pulak maskara.
Masa sapu tu kowang zikzakkan berus tu.
Kira cam kau goyang dangdutkan berus tu kat bulu mata la..

siap dah pakai maskara

cantikkan kening dengan eyebrow pencil.
aku biasa guna yg brown. nampak natural.
lepas tu, kowang sapu lak ngan berus kening supaya
bulu kening tu nampak teratur & kemas.

Dah siap tu, kowang leh tambah2 skit highliter kat bwh kening tu balik..
pastu blendkan..
baru naik seri mata tu!

Kalau aku, camni pon dah cukup. Ni pon kira tebal gak la.
tengok mood aku gi keje camne.
Kadang aku makeup camni, kadang aku makeup lite giler!



CARA NK BAGI NAMPAK MATA KECIK JADI BESAR TERBUNGTANG!!


Guna whitekol (x reti nk eja)
Dia cam celak eyeliner tp kaler putih, lembut je..

sapu kat bawah..betul2 kat mata licin tu..

lepas tu, letak pulak celak hitam bawah dari garisan mata tadi.
gariskan separuh je. Jgn garis habis.
Sbb nnt muka akan nampak garang.
Tp kalau dah biasa celak garis habis, boleh je.
Masa gariskan ngan celak tu, tebalkan skit bhg hujung mata tu.

dah siap, leh tambah maskara kat bulu mata bawah.

pilin blusher yg soft kaler ye puan2.
Jgn amik kaler merah. kang kowang jadi badut!
ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

tarik dari arah telinga ke pipi.
jgn tepek tertalu atas / terlalu bawah.
Tepek kat betul2 bgh bawah tulang pipi.


DAH SIAP!!!!!!

nampak buntang kan mata?
tp aku sendiri mmg jarang pakai celak.
kalau nk cuba, leh je tiru..hihihi

-dengan flash-

SELAMAT MELAWA KENGKAWAN!!!

(nampak ayu je aku sarung tudung tu kan?
walhal cam onggila aku! atas berlitup, pakai baju singkat ngan suar pendek! bleh bayangkan tak? keh keh!! lalalalalalalalala)


~sori ye sbb aku tunjuk makeup ni pon comot. sbb mmg sius aku x larat la mlm tadi. ngan mata sakit, badan sakit, ngantok lagi..huhuhuhu..tp demi kowang, aku sanggup! :P

21 comments:

JiEjAh_DeEn said...

tq ai
bleh tiru ni even aku pakai spek..
nak gakkkk make-up mata wakakakka
x sedar diri tul haku :P

el said...

tgh2 malam buat eh..
awat x snap gmbo pki suar pendek tu..siap pki tudung heheh

haaa bleh la pas ni aku melaram mata..perghhhhhh satu2 teknik...byk bagus lah..

Zanna_MamaBatrice said...

auw.....tok guru dah turun ilmu
caya ler kak...
ooo.....camtu ko solek erk kak
aku part yg 2nd tu selalu ler aku buat.....tp eyeliner aku x reti nak guna liquid....aku guna pensil jer...avon....mantappp kak kaler dia....whitekol tu...ko nyer brand apa erk kak...yelah, aku nie kan ala2 sepet x sepet gitew...nak try ler whitekool tu..ngeh ngeh ngeh

pandai ko buat solek mata soket tu kak
yg tu aku x reti....hu hu hu....

sis_nita said...

dah lama akak nunggu entry nehh..
baru ari ni laa kuar..
waaaa..
sangat teruja nak niru..
macehh ai..

Bed said...

tq kak...aku respect giler kat ko ni tabik springggggggggggggg zasssssss dlm sakit2 pun bule make up bagai, snap gambo pun cunk....kimie ko kelasssss la...jeles aku ko ambik sendiri pun gambo cantik...kalau aku ampeh tah kemana peginye...tangan ketor....tu yang susah nak pakai eye liner liquid...!

Ibu Mifzal Arsyad said...

wah..ini sudah bagus..leh la cuba..ihik..tp x ckp alat la kak ai..nak kena gi cr dulu..

Tijah said...

hohhh! timer kasih nok. akan ku prektikkan lepas nih...

D.O.U.B.L.E...S said...

bagus..tima kasih cikgu..kak aku ingat gaji nie nak minta ko belikan kala yg gelap sikit la...bolehkan..aku pun nak melawa gak g hehehehhehe jgn marah ye my hubby cantik untuk u gak..

aLiYaHaRiZ said...

terima kasih saya ucapkan kepada Cikgu Ai!..hikhikhik...tutorial makeup dari Cikgu amat saya hargai! Saya akan ikut cakap cikgu!

Tq

alamfanacinta said...

Tahniahh kak atas kegigihan mu...:)
Mekasihhh..

kak, bedak miyami mmg best ar kannnn...i likee..~

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

cantik
pandai ai make up

jaijina said...

wah, berguna betullah n3 kali ni..
ni yg aku suke masuk blog kak ai ni..
mekaceh yer kak ai..
len kali buat n3 tepek makeup yang lain plak tau, hehehe..

oMMy fiRuz said...

best..best..ade tutorial make-up..nnti bole bg lagi ye cik ai..

ummu_hanis said...

cantek cantek cantek. nanti akak try eh. tak nampak sgt cam over nau makeup. cume nampak cantek sgt.tq

dalila said...

dasat2..make up sendiri, amik gambar sendirik..teringin nak make ..tapi nk g beli barang make up dulu..yg ada tu rasanya tak cukup korem

damaiinx said...

hi,ingt nak skodeng ai bsolek,takuk plak kene jiruh air panas....takpasal masuk wad..?
dmx..pon nak cubeeee gak.?..kakakah

elly @ suely said...

hohohoho aku suka! ak makeup cemni gak cume teknik je x bape tau... so skang dah tau! lalalalala...

peej said...

rajin kau weyh..
org suruh aku buat x buat2 lagi..
macam malas n kepenatan aje..

Bibu said...

ooo cam tu..byk gak brg2 nye..ngeee aku ade 2 je..lipstik ngan compact aje camno tuh...cam susah aje

liza said...

sis, u pakai mascara waterproof ke? i skrg ni tgh study so takde la make up sangat. tapi nak keje dah lepas ni. mmg nak mekap. tapi terfikir gak, nnt time ambik wuduk camne? coz mesti comot je kan mascara, ect tu nanti. camne ye? ada tips tak

ai said...

Liza..
Tuler, mmg akak makeup tebal ikut mood & masa peod je. Elok pakai mascara yg tak waterproof. Mmg masa kita kita amik wuduk tu akan comot skit bawah mata. Takpe..lap je. Cam akak, mmg bila petang comot. Malas nk tepek makeup balik. Lepas solat tu tepek bedak + lipstik je..

Liza pakai je mascara yg biasa. Nak cuci pon senang.. :)

klik klik (^_^)