7.7.09

::SEMANGAT::


MINGGU
lepas aku gi spital. Ada appointment ngan doc pakar aku kt spital selayang tu. Kalau kowang ingat kan penah doc kata aku ni cam mental. Dah sakit2 camni pon still leh gelak-gelak, bleh nk melawa-lawa..sampai dia kata nk referkan aku kat psychiatric (betol ke tak le aku eja ni!..) Yelahkan, semangat kene ada. Bagi aku, bila ada penyakit2 kronik yg hinggap kat badan ni, ubat yg paling mujarab ialah KUAT SEMANGAT. Kalau semangat kau lemah, alamatnya lembik la badan kau. Aku ni pon sebenornya molot je yg sihat. pokpekpokpek. Tp kalau betul2 ikutkan badan mau aku baringggggg je. Jalan pon aku x larat. Rasa cam nk sorong je kusi roda tu. Tp cam melampau lak kan? kih kih. Tp tu la..mmg apa2 pon semangat kene kuat, hati kene cekal, minda kene sihat. Doa pada Tuhan tu paling penting. Mintak diberi kesihatan yg baik utk kita.


Eh, meleret la pulak aku ni. Camni, kalau sebelum ni aku rasa aku le superwomen kat bahagian nephrology (buahpinggang) tu. Tp minggu lepas aku kagum ngan sorang patient ni. Pompuan umur dlm lebih kurang 20thn. Cantek..manis je. Bermakeup & dress up bagai. Kira mcm org melawa yg mmg lawa la. Kalau tengok muka & gaya mmg mcm org tak sakit. Tp yg buat aku kagum tu..dia
berkerusi roda!! Kalau x silap aku ayah dia yg tolong tolakkan. Pastu kt lengan dia ada kesan tebukan dialisis tu. Tebukan tu membengkak. Aku kompom la musti dia warded punye haritu. Sbb kalau tmpat dialisis tu bengkak mmg kene admit. Dan mungkin dia dah sampai tahap 4 kot. Mmg jalan pon x larat. Tp still boleh nk cantek2 cam org biasa. Sangat aku kagum!! Takde la mcm biasa yg kita tengok tu, bila doc ckp ada penyakit je..rupa dah macam mayat idop. Benda camtu le nk aku elakkan. Tp bila aku betul2 x larat duk kat umah tak gi opis, mmg mcm tu le rupa aku pon! Kalau sesapa terpacul kat pintu umah aku, mau pensan tgk rupa aku! kahhhhhhhhh...tp buat masa skang ni, aku still maintain. Tetambah lak bila aku jumpa pompuan tu. Ya Allah, mmg aku kagum giler la wei..huhuhuhu

K lah, aku nk tido. Esok pagi aku nk bawak Ely Opet gi check up kat klinik desa..mau ptg baru aku hapdet blog ni sbb takleh nk auto publish. Aku kene buat manually. Haihhhh...payah! Tp tetap nk berblog! ngeh ngeh ngehhhhhhhhhhhhh...




11 comments:

damaiinx said...

hi,ai..sadis gak,story ai nie..
cumer Dmx mampu mdoakan agar ai,cihat dan sentiasa walafiat bsama fimili tcinta..nak ngis rasanyer

niza salleh said...

ai.. aku doakan diberikan kekuatan dan moga ko cepat sembuh..berjuangla demi org2 yg menyayangi ko dan yg ko syg..take care bebeh

Bed said...

kak ai....aku setuju tu..ko kene cekal & kuat semangat..internal spirit ko penting utk lawan penyakit tu...bior le org ckp apa....at least bile org tgk ko pun lahir rasa kagum..ye lah bile ko dress up mesti ade yg ckp takku sangka dia tu sakit rupanya....kan-kan?

ummu_hanis said...

akak mmg sedih tol tau setiap kali ko crite pasal ko nye saket ni.
akak doakan supaya ko cecepat baik ye ai.
i leb u.
stay anggun.

jay said...

kuatkn smngt yer kak..

are said...

salam ai,
mmg kagum dgn ai...kuat smgt & harap terus melawa ok!!!
Doakan semoga ai cepat sembuh.

sis_nita said...

erk!
ko kan..
pepagi dah wat akak tersentap laa..

be strong, okehh..!

T.u.Y.a said...

kak ai mmg kuat semangat..
bile dah buka mulot,dah melincah sana sini,mmg x nampak pun berpenyakit..
tu yang tuya salute kak ai tu..
ape2 pun,semoga kak ai cepat sembuh..

F.....L..... 66 said...

salam akak ai...

tahniah... akak ai memang tabah menghadapi ujian....

kami doakan semoga akak ai cepat sembuh dan sembuh dan sembuh.... amin.

Zanna_MamaBatrice said...

kak
aku puji ko
aku sokong ko
x semestinyer bila kita sakit kita kena nampakkan pada luaran kita
pada fizikal kita
yg sakit dalaman kak...luaran x salah..keh keh keh

yes.....kena kuat semangat
bila ko kuat....insya allah
ko sakit pun cam tak sakit kak....
ko akan sentiasa happy

FaizAmYAirieL said...

btol kak ai semangat yg btol..aku bagi ko kate2 semangat leh la..kalau kene kat aku mungkin aku yg akan jadik mcm mayat hidop..ekeke..nape x ambik gambar budak tu kak ai? teringin aku nak tgk kesemangatan dan kejelitaan die tu..ngee

klik klik (^_^)