24.7.09

::TIP TOP::


SMALAM
ada baca n3 tutorial makeup kt blog Strawberi. Apa yg dia tulis tu mmg aku support habis. Mmg ada betulnya tau. Biasa gak aku tgk pompuan yg bekerja, dan suka bermakeup. Tp bila kat umah ngan laki, selekeh serabai cam rupa beruang panda. Aku bukan nk downkan memana org. Just nk criter dari pengalaman sendiri.

Aku dh mmg dari awal dah diajar oleh mak aku supaya sentiasa kelihatan cantik dan kemas. Cantik tu bukan le maksud kene bermakeup tebal. Asalkan sedap le mata memandang. Macam mak aku dulu. W/pon dia suri rumah dia tetap jaga penampilan. Aku adik bradik tak dapat nk agak bila petang mak kami tu bersiap2 tunggu abah balik je ke, atau bersiap nk gi dinner! Mmg dia well present. Mandi, makeup, letak minyak wangi. Semata2 sbb tunggu abah aku balik dari kerja. Umah musti sentiasa kemas. Kiranya, mak aku nak bila abah balik tu umah musti kemas & dia kelihatan cantik. Supaya kepala hotak bapak aku yg botak tu tak berserabut. Bila balik dari kerja tengok umah kemas, bini cantik..kurang skit rasa letih tu. Kalau balik keje tengok umah berserabut cam tongkang pecah, bini lak selekeh ngan kain batik cam beruang panda..apa la agaknya rasa laki tu ye? isk...

So, aku mmg dah terikut mak aku. Walaupon aku bekerja, aku akan pastikan sebelum gi keje tu umah aku siap berkemas. Maknanya bila balik, bukak je pintu umah..nampak elok je. Takde la kepala sendiri pon berserabut. Aku mmg tak reti nk pakai kain batik. Mau terlucut! aku dari dulu smp skang kt umah mmg pakai suar katok je. Kowang leh tak bayangkan, laki aku sendiri kompius tak tau yg mana 1 baju aku, yg mana 1 baju along! Sbb kadang tu aku kasi je along pakai baju aku. keh keh..

Ok, contoh cam hari sabtu + ahad. Pepagi buta aku akan uruskan umah. Kalau kowang yg dh lama kenal aku musti tau time cuti mmg aku masak awal. Dlm kul 10 tu biasanya aku dah siap masak. Sbb aku nk lepak2 ngan laki + anak2 aku dpn tv. Selesai je sume, baru aku mandi. Dan aku akan bersiap. Bukannya bersiap tu tepek makeup, maskara, eyeliner bagai. Cukup sekadar bedak, aliskan bulu kening (naik seri), skit lipstik & sembur minyak wangi. Ni kira tip utk kowang gak ni. Pastu pakai le baju yg agak senonoh. Takkan le siang hari nk pakai baju kelawar tu plak kan? Pakai le cantik skit sbb nk luangkan masa ngan laki + anak2. Biasa kerja bukannya laki kau leh adap kau kat opis pon. Cam aku kat umah selesa pakai suar katok. ala...suar pendek la. Pehtu baby t. Kadang kalau panas aku pakai je sleeveless. (tu sbb bila org ketok pintu umah, terkangkang2 aku lari masuk bilik salin baju! kahhhhh). Bior le sexy & cantik kat depan laki.

Kalau kowang yg tak bekerja pon elok wat camni. Bagi sejuk skit mata laki tu. Takpon buat silap mata skit la. Yelahkan, takkan le dari pagi buta tu dah melawa lak. Berlengas2 lak kau kang. Mana nk ngemas umah, nk masak, nak hantar anak gi skolah..apa kata, time2 petang masa laki kowang dah nak balik tu mandi lagi sekali. Sembur minyak wangi. Tepek bedak, pakai lipstik skit. Sikat rambut elok2. Kemas umah. Jadi dah tu..Kalau yg mana dh mmg buat camni, bagus la. Kalau yg lom buat tp rasa laki dah cukup sayang, try ubah skit. Insyaallah, LAGI BERTAMBAH laki tu sayang kt kita. hihihi..Aku bgtau ikut pengalaman aku je. Masa kecik2 dulu aku tgk mak aku camne. Dah le anak berderet2. Tp umah sentiasa kemas, dan mak aku sentiasa cantik..

Utk bini2 jugak, bukan setakat nak cantik diluar ye. Di 'DALAM' jugak harus cantik & UP! Sentiasa le trim apa yg patut. Jgn sampai cam hutan belukar lak. Payah laki kau nk jumpa jalan pulang! keh keh..Sekadar berkongsi je..hihihi


Oh ye, AJ ada gak buat tutorial makeup skit. Cara2 nk makeup mata bagi nampak buntang. Sila klik kat SINI. muahahahahahaahaha..

TATATITITUTU..ai lebiu...




14 comments:

jaijina said...

setuju gak ngan kak ai..tips & info dari kak ai ni mmg baguih la..harus daku amalkan pas nih..

shiemz said...

Ai setujuk sangat ngan pendapat kak ai nie tau... tapi itulah masalah ai, kak ai oi... Bila dah berwangi²an... somi dah suker ye dak. Mang pahala berganda² aku dpt nie... tapi jenuh la haku nak mandi junub nyer........ adey...

D.O.U.B.L.E...S said...

betul tu shiemz udah cantik kang kena mandi lak..cam mano tu..tapi betul itu la tip kasi laki betambah sayang....harus dicontohi

el said...

betul2..sokong sgt2 tu
tpikan laki aku kalo x cantek pun x wangi pun die suke sgt raba2 n rogol sn sini taw....kahhhhhhhhhh

luv u very much bie

strawberi @ mamadira said...

aku datang ni....

ni dah kira cam drama bersiri ni.
ada sambungan...
tpi entry ko lagi detail..
best2 baca..
aku pun nak praktikkan balik..
tu la.kadang2 wat..kadang2 lupe..
klu bole biarlah maintan je lawa depan hubby kan..
InsyaAllah nak improve lagi..

dalila said...

suker baca n3 kali nih..mmg agak terkesima sekejap..tekene sikit kt batang idung..tapi aku g kejer mmmg tak make up pon..kat umah pon camtu..tapi kalo balik kejer tu, ngan kemban kain batik masak, kemas umah, bla bla bla...tak sempat mandi laki dah balik..bayangkanlah upe aku..hehehe..nak lawo2 lak pulak pas ni..

ai said...

EL..tu jgnkan laki kau, laki aku pon sama. Nak bangun subuh ngan molot bau tungkik pon nak dirogolnya! kahhhhhhhhhhh

KasiH said...

tips ni sgt merveles...suka suka suka...

Bed said...

insap aku sobsobsob...mmg aku mengaku aku sejak ade anak ni...tak baper ambik pot pasal diri sendiri...ishhh kang laki tgk org lain aku yg merana kan....aku akan cari masa utk berhias tu...tq kakak..aku p keje pun malas nak make up...kekadang tu aku tenyeh bile nak kuar jumpe customer ...aku jadi malas sebab alasan aku takde masa..!!pehtu aku kan gumukssss...aku rasa down sangat..tapi setelah aku baca n3 ko ni kak aku insap ooooooooooo....

fazilzura said...

betui tu kak mon ..

kalau nk kuor g keej ekr. daku ni takat bedak dgn lipstik je ler.
kecuali kalu kenduri ker event2 ke

Bibu said...

a'ah..bile nak g opis tebal make up wangi sungguh..bile balik selebet aje..kdg mandi bedak pon tade...cam ne lar laki tak carik lain (adoi aku ni kene beringat sama hehehe)

psst: mak ko tade tunggu abah ko sambil pegang rotan eh?

Kak T JB said...

haaaa....ingat tu. intan dan pesan tu.
benda baik...
ikut...jangannnn tak ikut...
yang cantik, yang wangi, yang awet muda....k i t a jugakan...
tak rugi beb....

kak cahaya said...

betul2...aku pon suri rumah gak..mmg kene jaga penampilan...jangan dilupa luar dan dalam...huhu

chamizah said...

KAK AI SAYANG.....saye SETUJU banget ngn ape yg kak ai tulih tu..saye pon bkerja..tp klu kt umah saye nk pastikan diri saye ni santik je dpn mate laki..klu ari bese2 tu, mlm2 mmg la ade pkai baju klawo, tp kne pastikan muke tepek bedak & wangi2 sntiase..kdg laki n anak2 saye pon konpius, ingt saye nk g jenjalan..kdg2 gatal gak tepek eyeshadow bagai..hehehe..

klik klik (^_^)